logo
wvhj2023
© Rijksoverheid
© Rijksoverheid
13 november 2020

Minister Ollongren: proberen ozb-belasting op zonnepanelen alsnog te schrappen

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gaat zich inspannen om zonnepanelen op daken van woningen alsnog buiten de ozb-belasting te houden. Die toezegging heeft zij de Tweede Kamer gedaan.

Ambtenaren van het ministerie van Financiën raadden het kabinet afgelopen mei af om een verduurzamingsvrijstelling voor onder meer zonnepanelen in te voeren voor de onroerendezaakbelasting (ozb).

Sympathie
De ambtenaren brachten dit advies uit naar aanleiding van een motie van VVD-Kamerlid Helma Lodders en D66-Kamerlid Steven van Weyenburg. Die motie om zonnepanelen standaard buiten beschouwing te laten bij het vaststellen van de ozb-belasting werd al in oktober 2018 aangenomen. De motie kwam door de Tweede Kamer met 128 stemmen voor en slechts 22 stemmen tegen; afkomstig van de PVV (20) en het Forum voor Democratie (2). Toenmalig staatssecretaris van Financiën Menno Snel zegde de Tweede Kamer in juni 2019 toe te gaan kijken naar de mogelijkheden om zonnepanelen buiten de onroerendezaakbelasting te houden.

Minister Ollongren meldt nu nog altijd sympathie te hebben voor de motie en er volop mee bezig te zijn. ‘De motie riep op om zonnepanelen vrij te stellen van ozb en om nader onderzoek te doen naar hoe ontmoediging van verduurzaming door hogere lokale belastingen in de toekomst kan worden voorkomen. Dat is natuurlijk belangrijk. Ik ben ook volop bezig met de gebouwde omgeving en de verduurzaming daarvan.’

Volop de aandacht
‘We hebben naar aanleiding van de motie in het traject Bouwstenen voor een beter belastingstelsel in het rapport Herziening gemeentelijk belastinggebied aandacht voor de invoering en effecten van een vrijstelling van ozb voor zonnepanelen, of breder voor duurzaamheidsmaatregelen’, stelt de minister. ‘We hebben in navolging van die verkenning gezegd dat we ook nog moeten kijken of het kan. Het is dus buitengewoon lastig, maar we gaan toch nog een politiek bestuurlijk traject in om te kijken of het kan. Het is ons streven om de Tweede Kamer daarover als het enigszins kan voor het eind van dit jaar te informeren. We zijn ons zeer bewust van de motie en de urgentie die mevrouw Lodders uitstraalt in verband met de uitvoering van deze motie. Ik kan eigenlijk nog niet verder vooruitlopen op de inhoud, maar het heeft volop de aandacht.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten