Solar Magazine - PV InfoLink: JinkoSolar, JA Solar, Canadian Solar en Trina Solar grootste exporteurs van zonnepanelen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
PV InfoLink: JinkoSolar, JA Solar, Canadian Solar en Trina Solar grootste exporteurs van zonnepanelen
© JinkoSolar

PV InfoLink: JinkoSolar, JA Solar, Canadian Solar en Trina Solar grootste exporteurs van zonnepanelen

JinkoSolar, JA Solar en Canadian Solar hebben in de eerste helft van 2020 de meeste zonnepanelen geëxporteerd. JinkoSolar exporteerde 5 gigawattpiek. Dat stelt marktonderzoeksbureau PV InfoLink.

Runner-up JA Solar exporteerde 3,4 gigawattpiek aan zonnepanelen. De top 5 wordt gecompleteerd door Canadian Solar en Trina Solar – beide goed voor een export van 3,4 gigawattpiek – en LONGi dat 2,9 gigawattpiek aan zonnepanelen uitvoerde.

Export per fabrikant
De export van de fabrikanten is volgens de analisten wezenlijk beïnvloed door de coronapandemie. Zonnepaneelleveranciers die zich concentreerden op India en Latijns-Amerika zagen hun export sterk dalen. Daarentegen leverden tier 1-producenten met een overvloed aan financiële, logistieke en arbeidsmiddelen hun zendingen met minder haperingen af. In de top 10 van grootste leveranciers van zonnepanelen in de eerste helft van 2020, was de top 5 goed voor 53 procent van de Chinese export van zonnepanelen. LONGi bevindt zich daarbij voor het eerst in de top 5 en Seraphim heeft voor het eerst een plek in de top 10 weten te bemachtigen.

Klik op de afbeelding voor een vergrote weergave

De top 5-leveranciers overlapten elkaar volgens PV InfoLink als het gaat om hun afzetmarkten. Ze hebben allen hun bedrijfsrisico gediversifieerd door zonnepanelen te verzenden naar Europa, Azië-Pacific én Latijns-Amerika. De export naar buitenlandse markten vertegenwoordigde voor iedere top 5-leverancier meer dan de helft van hun totale verkopen. Canadian Solar concentreerde zich daarbij volgens PV InfoLink het sterkst op Nederland.

73 procent monokristallijne perc-zonnecellen
Maar liefst 73 procent van de zonnepanelen die geëxporteerd werd, is uitgerust met monokristallijne perc-zonnecellen. Daarmee is het de dominante technologie. Zonnepanelen met multikristallijne zonnecellen zijn met een marktaandeel van 17 procent qua export de runner-up.

Klik op de afbeelding voor een vergrote weergave

Het aandeel van zonnepanelen met monokristallijne perc-zonnecellen is daarbij iedere maand van het eerste kwartaal gegroeid. Sinds de start van het tweede kwartaal ligt het marktaandeel qua export zelfs op 80 procent.

Aangezien monokristallijne perc-technologie steeds dominanter wordt op de zonnepaneelmarkt, is er volgens de analisten ook een groeiende verschuiving in de vraag naar zonnepanelen in India, waar meerdere producten dominant zijn. De verhouding tussen monokristallijne perc- en multikristallijne zonnepanelen was in India vorig jaar 5 versus 92 procent. In de eerste helft van 2020 is dit verschoven naar 27 versus 67 procent. Het is volgens PV InfoLink typerend voor de wereldwijd groeiende trend om monokristallijne zonnepanelen te gebruiken.

Halve zonnecellen
Zonnepanelen met halve zonnecellen blijven bij dit alles de meest toegepaste technologie. Deze techniek wordt daarbij meestal toegepast op conventionele multikristallijne of monokristallijne perc-zonnecellen. Sinds begin april vertoonde een deel van de top 5-fabrikanten een groeiende export van zonnepanelen met halve zonnecellen en multi-busbartechnologie.

Klik op de afbeelding voor een vergrote weergave

Dergelijke zonnepanelen waren goed voor meer dan de helft van de zonnepanelen die door Trina Solar werden geëxporteerd en bijna 50 procent van de zonnepanelen die respectievelijk door JA Solar en Canadian Solar werden geëxporteerd.

123,5 gigawattpiek
De covid-19-pandemie heeft in de eerste helft volgens PV InfoLink weinig invloed gehad op de export van zonnepanelen door China. Alleen Europa nam in het tweede kwartaal al bijna 50 procent van de totale export in beslag. Aangezien sommige Europese landen de deadlines voor netaansluitingen hebben verlengd tot de eerste helft van 2021, kan de vraag vanuit Europa in de tweede helft wel afnemen.

In Azië-Pacific bleef de vraag naar modules vanuit Japan in het eerste halfjaar elke maand stabiel op 500 tot 600 megawattpiek. Het exportvolume naar het land zal echter naar verwachting in het laatste kwartaal afnemen, aangezien de meeste van de resterende projecten op utiliteitsschaal rond de deadlineperiode in het derde kwartaal in gebruik zullen worden genomen. De export naar Vietnam is in het tweede kwartaal aanzienlijk gestegen nadat de regering dit jaar een nieuwe subsidieregeling heeft ingevoerd en het volume zal naar verwachting in het derde kwartaal een hoogtepunt bereiken.

PV InfoLink voorspelt dat de wereldwijde vraag naar zonnepanelen dit jaar ongewijzigd zal blijven ten opzichte van vorig jaar, op 123,5 gigawattpiek, waarvan de export naar Europa en Azië respectievelijk 22,1 gigawattpiek en 28,2 gigawattpiek zullen uitmaken. Het aandeel van buitenlandse markten zal voor de Chinese fabrikanten afnemen van 75 procent vorig jaar naar 67 procent dit jaar. In de eerste helft van het jaar nam de monopolisering toe, omdat leiders in de sector stabiele zendingen hebben gehandhaafd dankzij een betere controle over hun bedrijfsactiviteiten tijdens de pandemie. De consolidatie vergemakkelijkt volgens de analisten tot slot ook de terugtrekking van kleinere fabrikanten.

Lees ook: 

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Mei 2023

Werkgroep NEN legt laatste hand aan nieuwe beoordelingsmethode brandveiligheid zonnepanelen: ‘EU moet zonnepanelen status van bouwproduct geven’ Holland Solar: ‘Geen enkel zonnepaneel is het waard om voor te sterven’...
Vacatures
Lens zoekt:

Project Controller

Fulltime (40 uur) - Amsterda, 1033NN, 75E
Kremer Techniek zoekt:

Adviseur Calculator – Duurzame Technieken

32-40 uur - 's-Heerenberg Ulenpasweg 2b 7041 GB
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!