logo
wvhj2023
© Zon op Erf
© Zon op Erf
17 september 2020

Zon op Erf: oude varkensstallen vervangen door 2 kleinschalige zonneparken

Wijnboer Leon Masselink heeft 6.600 zonnepanelen in gebruik genomen. De voormalig varkenshouder heeft hiertoe zijn oude varkensstallen gesaneerd en op de vrijgekomen ruimte een zonnepark gerealiseerd.

Juist in de week waarin bekend werd dat minder varkensboeren dan gedacht hun bedrijf willen beëindigen – en de sanering van de varkenshouderij daardoor niet de gewenste beperking van stikstofuitstoot oplevert – heeft Zon op Erf met succes een varkensbedrijf gesaneerd.

750 boerderijen
Zon op Erf is geboren vanuit de ontwikkeling dat veel agrariërs stoppen met hun boerenbedrijf. AGEM lanceerde in 2015 het plan om 750 boerderijen plaats te laten maken voor 750 megawattpiek aan zonnepanelen. Het landschap dreigt volgens AGEM namelijk te verloederen door de leegkomende opstallen, waar bovendien vaak asbest in is verwerkt. Door een zonnepark aan te leggen op de plek van de gesloopte panden wordt verrommeling voorkomen en bovendien een stap gezet in het verduurzamen van de energie.

Gedeputeerde Jan van der Meer van de provincie Gelderland heeft samen met Janine Kock, wethouder in de Oude IJsselstreek, de kleinschalige zonneweide bij Wijngoed Montferland geopend. Eerder dit jaar werd er met succes geld opgehaald voor het zonnepark via het crowdfundingsplatform ZonnepanelenDelen.

Tweede agrariër
Wijnboer Leon Masselink is een van de boeren die aan het project heeft deelgenomen. Masselink had tot eind jaren ’90 een bedrijf met 250 zeugen en 2.000 vleesvarkens, op de lange termijn bezien te klein. Als hij tot de blijvers in zijn sector wilde behoren, zou hij moeten opschalen. Masselink koos een andere weg en begon zich te richten op de productie van wijn.

Op zijn erf stonden nog wel 8 varkensschuren, waarvan er 6 onbenut en leeg waren. De afgelopen maanden is het bedrijf drukdoende geweest met het slopen en saneren van deze oude schuren en overige opstallen met astbestdaken. Op deze plek is nu een kleinschalige zonneweide gebouwd met 6.500 zonnepanelen waarmee in totaal 600 huishoudens van zonne-energie kunnen worden voorzien.

Bij een tweede agrariër in de Achterhoek, Patrick Schut in Varsselder zijn er circa 4.500 vierkante meter opstallen gesloopt. Bij hem zijn in het kader van Zon op Erf 6.600 zonnepanelen teruggeplaatst.

Investeringsbijdrage beschikbaar
Uit de praktijk blijkt dat het programma Zon op Erf financieel haalbaar is, afhankelijk van de situatie. Het financiële rendement voor de boer is voldoende, zowel bij een eigen investering als bij een kapitaalinjectie van een derde partij. Al zijn er tegelijkertijd nog wel hindernissen te nemen. Met name de sloop- en saneringskosten zijn nog een groot struikelblok. Daarvoor zou volgens de betrokkenen mogelijk een apart sloopfonds uitkomst kunnen bieden. Op dit moment is voor de struikelblokken meer onderzoek nodig om een grootschalige uitrol in de gehele Achterhoek mogelijk te maken.

De provincie Gelderland stelt daarom nog voor 2 agrariërs een investeringsbijdrage beschikbaar om het gehele proces van ontwikkeling tot aan realisatie te optimaliseren. Met deze opgedane kennis kan vervolgens een uitrol in de gehele Achterhoek en Nederland mogelijk worden.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten