Solar Magazine - Bloomberg: zonne-energie in 2019 meest populaire energiebron ter wereld
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Bloomberg: zonne-energie in 2019 meest populaire energiebron ter wereld
© Oleksandr Rado | Dreamstime.com

Bloomberg: zonne-energie in 2019 meest populaire energiebron ter wereld

Zonne-energie was in 2019 wereldwijd met afstand de belangrijkste nieuwe bron van energieopwekkingstechnologie. Geen enkele andere energiebron kende meer nieuwe installaties dan zonnepanelen.

Zonnepanelen namen volgens onderzoekers van Bloomberg New Energy Finance (BNEF) afgelopen kalenderjaar 45 procent van de wereldwijd nieuw toegevoegde capaciteit voor het opwekken van elektriciteit voor hun rekening.

118 gigawattpiek
Wereldwijd werd er volgens de onderzoekers 118 gigawattpiek aan zonnepanelen geïnstalleerd. In een derde van de landen was zonne-energie de meest populaire techniek.

Het BNEF-rapport ‘Power Transition Trends 2020’ belicht de enorme vooruitgang die zonne-energie in een decennium heeft geboekt, van slechts 43,7 gigawattpiek aan totale geïnstalleerde capaciteit in 2010 tot 651 gigawattpiek eind 2019. Zonne-energie ging in 2019 ook voorbij wind (644 gigawatt) en werd de vierde grootste bron van vermogen op capaciteitsbasis, achter kolen (2.089 gigawatt), gas (1.812 gigawatt) en waterkracht (1.160 gigawatt).

Zonnestroom alomtegenwoordig
Scherpe dalingen in de kosten van zonne-energie, met name de zonnepanelen die op daken en in velden worden geplaatst, hebben ervoor gezorgd dat deze technologie op grote schaal beschikbaar is voor woningen, bedrijven en elektriciteitsnetten’, stelt Luiza Demôro, BNEF-analist en hoofdauteur van het onderzoek. ‘Zonnestroom is nu echt alomtegenwoordig en een wereldwijd fenomeen.’

Op basis van opwekking is de bijdrage van zonne-energie aanzienlijk kleiner vanwege de lagere capaciteitsfactoren van zonnestroom in vergelijking met fossiele brandstoffen. In 2019 was zonne-energie goed voor 2,7 procent van de wereldwijd opgewekte elektriciteit, tegen 0,16 procent 10 jaar geleden. Gezien de goedkope aard van zonne-energietechnologie verwachten de onderzoekers van BNEF dat de markt zal blijven groeien, met 140 tot 178 gigawattpiek aan nieuw pv-vermogen dat in 2022 zal worden geïnstalleerd.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
SolarToday zoekt:

Commercieel administratief medewerk(st)er

32-40 uur - Hendrik Figeeweg 1R, 2031BJ Haarlem
VDH Solar zoekt:

Accountmanager binnendienst

Fulltime (40 uur) - Hazerswoude, 2391 PV, 1
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!