logo
wvhj2023
© Focus E
© Focus E
31 augustus 2020

Project in beeld (51) | Zonnepanelen voor manege, winkelcentrum en appartementencomplex

In de rubriek ‘Project in beeld’ publiceert Solar Magazine tweewekelijks een – niet uitputtend – overzicht van opgeleverde zonne-energieprojecten met een omvang van 500 tot 2.000 zonnepanelen.

Het voormalig kantoorgebouw Meander, in Nieuwegein, is omgebouwd tot 255 woningen waarvoor op het dak van het pand per woning 6 zonnepanelen van Trina Solar zijn geplaatst die zijn uitgerust met micro-omvormers van APsystems. De micro-omvormers zijn geleverd door FocuS-E, die ook het eerstelijnssupport hiervoor aan installateur NewSolar verzorgt. Voor de onderconstructie is het montagemateriaal van Sunbeam gebruikt. Het totale vermogen van het project bedraagt 428,4 kilowattpiek. Door de mogelijkheid van ‘Shared ECU Monitoring’ bij APsystems is het mogelijk om ieder appartement apart te monitoren en de beheerder een totaal overzicht te geven. Iedere bewoner heeft zijn eigen inlogcode voor de monitoring van zijn eigen zonnepanelen, op de website en de EMA APP op zijn mobiele apparaat. De gebruikte micro-omvormers zijn per woning 1 keer een YC600y en 1 keer QS1. Dit zijn respectievelijk een dual en een quad omvormer. Bij beide typen zijn de vermogensregeling en de monitoring apart per paneel uitgevoerd.

Een voormalig schoolgebouw in Groningen is omgebouwd tot studio’s en appartementen. Om de bewoners van voldoende stroom te voorzien, is vrijwel het volledige dak bedekt met 766 zonnepanelen. Het project is gerealiseerd door zzp’er Bart Drenckhahn van BD Energie, Oosterberg en HADEC Duurzame Energie.

Op het dak van het vernieuwde winkelcentrum Dorperweerth in Julianadorp zijn zonnepanelen geplaatst. Het winkelcentrum is eigendom van Hoorne Vastgoed. In samenwerking met de winkeliers zijn de gevels, dakconstructies en luifels geschilderd. Verder is een openbaar toilet toegevoegd, led-verlichting aangebracht en is het dak vernieuwd. Met het oog op de verduurzaming van het ruim 4.200 vierkante meter grote winkelcentrum zijn op het dak van het filiaal van Vomar Voordeelmarkt, bijna 2.000 vierkante meter, zonnepanelen geplaatst. De opbrengst daarvan is genoeg om circa 40 eengezinswoningen jaarlijks van energie te voorzien.

Koninklijke Damstra Installatietechniek heeft verdeeld over 4 daken 1.220 zonnepanelen geplaatst op de rijhallen van Manege de Mennoruiters in Burgum. Hiermee wekt de manege zo’n 360.000 kilowattuur zonnestroom per jaar op. De zonnepanelen zijn uitgerust met 6 STP 50-40 omvormers van SMA.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten