logo
wvhj2023
© Astrid Gast | Dreamstime.com
© Astrid Gast | Dreamstime.com
19 augustus 2020

Delta Lloyd ook in hoger beroep veroordeeld tot betalen hagelschade aan zonnepanelen

Verzekeraar Delta Lloyd is door het gerechtshof Amsterdam ook in hoger beroep veroordeeld tot het betalen van hagelschade aan zonnepanelen bij een pluimveehouder in Zuidoost-Brabant.

Die schade ontstond na een hagelstorm in juni 2016. De rechtbank Amsterdam oordeelde in augustus 2018 dat Delta Lloyd verplicht was om uit hoofde van de verzekeringsovereenkomst de door de eiser geleden schade aan de zonnepanelen te vergoeden. Het tussentijdse opbrengstverlies en de dientengevolge misgelopen subsidie hoefde de verzekeraar daarbij niet te vergoeden. Delta Lloyd spande vervolgens een hoger beroep aan waarin het gerechtshof Amsterdam nu uitspraak heeft gedaan.

Verschillende testen
Na de bewuste hagelstorm heeft de betrokken pluimveehouder in Zuidoost-Brabant zijn zonnepanelen laten testen door SolarTester. Uit deze testen bleek dat alle zonnepanelen op de daken beschadigd zijn en vervangen dienen te worden. Delta Lloyd liet vervolgens Dekra Certification een second opinion uitvoeren.

Op basis van de conclusies van Dekra Certification besloot Delta Lloyd geen schadevergoeding uit te keren. Wel gaf Delta Lloyd aan de schade alsnog te willen vergoeden als binnen 2 jaar zou blijken dat de zonnepanelen ernstig beschadigd zijn en de breukgroei als direct gevolg daarvan plaatsvindt.

Geen lichte beschadigingen
Het gerechtshof stelt nu in het hoger beroep – net als de rechtbank in eerste aanleg – van oordeel te zijn dat de aan de zonnepanelen vastgestelde beschadigingen niet zoals Delta Lloyd beweert als lichte beschadigingen kunnen worden gekwalificeerd.

Het gerechtshof hierover: ‘De deskundigen hebben aan de hand van de aard en omvang van de microbreukjes de beschadigde zonnecellen ingedeeld in 3 categorieën: uncritical, critical en very critical. Als de microbreukjes niet leiden tot de beschadiging van een zonnecel, gaat het om afwijkingen in de categorie uncritical. Zonnecellen die voor minder dan 20 procent zijn beschadigd, worden door de deskundigen ingedeeld in de categorie critical. Een groot deel van de cellen waarin microbreukjes zijn vastgesteld, valt in deze categorie. Een aantal zonnecellen valt volgens Dekra Certification zelfs in de categorie very critical, met beschadigingen van meer dan 20 procent. Solar Tester heeft gezien de omvang van de geconstateerde beschadigingen geadviseerd alle zonnepanelen te vervangen. Dekra Certification heeft vastgesteld dat een aantal cellen ernstig is beschadigd. Een en ander betekent dat in elk geval bij de 10 geteste zonnepanelen sprake is van een objectieve aantasting van de stoffelijke structuur die naar verkeersopvattingen de stoffelijke gaafheid van de zaak kenmerkt. De bevindingen van de deskundigen zijn ook verder toereikend om aan te nemen dat het niet gaat om lichte beschadigingen aan de zonnepanelen.’

Dit betekent dat Delta Lloyd volgens het gerechtshof geen beroep kan doen op de uitsluiting voor schade die bestaat uit krassen, schrammen, deuken of andere lichte beschadigingen, omdat aan de voorwaarden van de uitsluiting in dit geval niet is voldaan. Delta Lloyd moet daarom van het gerechtshof overgaan tot afwikkeling van de schade aan de zonnepanelen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten