logo
wvhj2023
hero-image
11 augustus 2020

Nieuwste Nederlandse windpark op zee krijgt 0,5 megawattpiek drijvende zonnepanelen

Het consortium CrossWind van Shell en Eneco gaat het derde subsidieloze windpark op de Nederlandse Noordzee bouwen en exploiteren in het windenergiegebied Hollandse Kust. Er komen ook drijvende zonnepanelen.

Het windpark Hollandse Kust (noord) ligt zo’n 18.5 kilometer uit de kust van Noord-Holland. CrossWind gaat 69 windturbines met elk een vermogen van 11 megawatt plaatsen. Het merendeel van de windturbines ligt op meer dan 1 kilometer afstand van elkaar. De elektriciteitskabel naar land en het ‘stopcontact’ op zee worden door netbeheerder TenneT aangelegd. De ruimte tussen de windturbines is in principe beschikbaar voor ander gebruik, zolang dat samengaat met het windpark.

5 demonstraties
Het consortium is van plan windpark Hollandse Kust (noord) in 2023 in gebruik te nemen en levert vanaf dan jaarlijks ten minste 3,3 terawattuur elektriciteit. Dit is genoeg om meer dan 1 miljoen huishoudens van groene stroom te voorzien. Het windpark komt op 18,5 kilometer van de Nederlandse kust bij Egmond aan Zee te staan.

Offshorewindprojecten produceren niet continu elektriciteit. Het balanceren van deze dalen en pieken en het integreren van deze elektriciteit in het nationale energiesysteem vereist volgens het consortium nieuwe technologieën. Daarom zal het offshorewindpark de volgende 5 technologische demonstraties bevatten die in de toekomst grootschalig gebruikt kunnen worden: een drijvend zonnepark; batterijopslag voor de korte termijn; turbines die optimaal zijn afgestemd op elkaar om de onderlinge negatieve ‘windschaduw’-effecten te beperken; ‘groene waterstof’ gemaakt door elektrolyse als een andere opslagtechniek en de combinatie van deze individuele maatregelen tezamen om een continue stroomvoorziening te garanderen, ongeacht de windsituatie.

Zonne-energie
Samen met CrossWind gaat TNO werken aan onderzoek en demonstratie van zonne-energie op zee bij het offshorewindpark. Het offshorezonnepark zal minimaal 0,5 megawattpiek groot zijn en in 2025 aangelegd worden. Belangrijke onderzoeksthema’s voor zonne-energie op zee zijn de robuustheid en levensduur van dergelijke systemen, de energieopbrengst en de ecologische effecten.

TNO speelt sinds 2016 in Europa een leidende rol in het onderzoek en de ontwikkeling van drijvende zonneparken. Het fieldlab op het Oostvoornse meer is daarbij een belangrijke onderzoekslocatie voor toepassingen op binnenwater. Wiep Folkerts, programmamanager Zonne-energie toepassingen: ‘TNO feliciteert het Crosswind-consortium met de gunning. We zijn trots dat we deel uitmaken van dit mooie project en we zijn blij dat we op deze manier een innovatieve bijdrage kunnen leveren aan de opwekking van duurzame energie op de Noordzee. Met het CrossWind-project wordt nu een belangrijke stap gezet om in de toekomst ook op de Noordzee zonne-energie te kunnen opwekken. Een combinatie van windenergie en zonne-energie op zee kan belangrijk worden voor het halen van de klimaatdoelen.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten