logo
wvhj2023
© SunData
© SunData
22 juni 2020

SunData: beste lente ooit zorgt voor recordopbrengst zonnepanelen

Niet eerder telde de Nederlandse lente zóveel zoninstraling. De hoge zoninstraling in dit seizoen zorgde volgens monitoringplatform SunData voor een recordopbrengst voor eigenaren van zonnepanelen.

‘In onze data-analyse signaleren we een heel duidelijke opwaartse trend: vanaf 1999 zien je een continu hogere instraling; met 2020 als absoluut record’, stelt Lex Schiebaan, chief executive officer van SunData. ‘Deze meteorologische lente was voor veel eigenaren van pv-installaties een absoluut recordseizoen, zowel qua opbrengst in zonne-energie als in euro’s.’

8,7 procent
Als men de lente van 2020 vergelijkt met de voorgaande 62 jaar, kende de lente dit jaar volgens SunData 22 procent meer instraling. Voor een gemiddeld huishouden met zonnepanelen leverde dit volgens het bedrijf 50 euro extra op, voor een boer met zonnepanelen 800 euro en voor een distributiecentrum met een groot pv-systeem volgens de berekeningen van SunData zelfs 10.000 euro.

Schiebaan: ‘Zetten we alle data van alle lentedagen van 20 maart tot en met 20 juni bij elkaar, dan zien we dat zonnepanelen deze lente gemiddeld 8,7 procent meer produceren dan in de lente van 2019. We berekenden vooraf een verwachte opbrengst van +7,8 procent – slechts 1 procent minder dan de daadwerkelijke opbrengst. Mooi om te zien hoe voorspelbaar zonne-energie is.’

De zon scheen deze lente het meest in Zeeland en het minst in Groningen, maar Groningen kende volgens SunData alsnog 8 procent meer zon dan de lente vorig jaar. In Zeeland, Utrecht en Flevoland scheen de zon meer ten opzichte van de 10 jaar ervoor.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten