logo
wvhj2023
© Driijvend zonnepark Lingewaard
© Driijvend zonnepark Lingewaard
8 juni 2020

Regionale Energiestrategie Arnhem Nijmegen: 1,48 terawattuur zonne-energie in 2030

De regio Arnhem Nijmegen wil in 2030 over genoeg zonnepanelen beschikken om jaarlijks 1,48 terawattuur zonnestroom op te wekken. Dat blijkt uit de concept Regionale Energiestrategie (concept-RES).

De concept-RES bevat plannen voor de realisatie van 1,68 terawattuur wind- en zonne-energie. Daartoe zijn onder meer zoekgebieden voor grootschalige opwekking van wind- en zonne-energie aangewezen. Het aanbod van de RES-regio is onderdeel van de totale Nederlandse ambitie op het gebied van duurzame energie: het opwekken van 35 terawattuur hernieuwbare energie op land in 2030. De betrokken gemeenten zijn Arnhem, Berg en Dal, Beuningen, Doesburg, Druten, Duiven, Heumen, Lingewaard, Nijmegen, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Westervoort, Wijchen en Zevenaar.

Elektriciteitsladder
Het voorlopige conceptbod van de regio – 1,68 terawattuur – is opgebouwd langs de elektriciteitsladder uit onderstaande tabel.

Technologie

Opwek

Verhouding wind-zon

Zoekgebieden binnen regionaal beleid

0,68 terawattuur

82 procent zon
18 procent wind

‘No regrets’*

0,67 terawattuur

100 procent zon

In de pijplijn

0,28 terawattuur

86 procent zon
12 procent wind
2 procent waterkracht

Bestaande projecten

0,05 terawattuur

21 procent zon
79 procent wind

Totaal

1,68 terawattuur

88 procent zon
12 procent zon

* Waarvan 0,47 terawattuur zonnepanelen op grootschalige daken

Bestaande projecten
De eerste 0,05 terawattuur wordt momenteel al opgewekt binnen de regio omdat deze projecten al zijn gerealiseerd, zoals de windturbines bij InnoFase in Duiven en langs de A15, de zonnevelden op het ENGIE-terrein in Nijmegen en het drijvende zonneveld in Lingewaard.

Pijplijnprojecten
Daarna volgt 0,28 terawattuur van de pijplijnprojecten, projecten die op dit moment in ontwikkeling zijn. Voor een aantal projecten loopt al een planologische procedure en is soms al SDE+-subsidie aangevraagd. Deze zijn aangevuld met de vele ideeën voor projecten. De totale brutopotentie is 1,13 terawattuur. Men heeft echter rekening gehouden met de harde restricties, de dubbeling met regionale zoekgebieden weglaten en een inschatting van de realisatiekansen. Hierdoor blijft 0,28 terawattuur als meest kansrijk over.

Bij die berekening van de realisatiekans is uitgegaan van 75 procent voor lopende projecten en 50 procent voor projecten in de ideefase.

No regrets
De volgende trede van 0,67 terawattuur beslaat de ‘no regrets’. Onder deze term vallen lokale kansen en initiatieven die zonder twijfel gerealiseerd kunnen worden. Dit zijn mogelijkheden voor opwekking die verspreid in het landschap kunnen worden ontwikkeld, zoals zonnepanelen op daken en kleine dorpszonneparken met een opbrengst groter dan 15 kilowattpiek. Hierdoor zijn er lokaal ook mogelijkheden buiten de regionale zoekgebieden.

Om deze opwekking ook daadwerkelijk te kunnen realiseren, moet met name grootschalig zon op daken van bedrijfsgebouwen, overheidsgebouwen en agrarische bebouwingen actief worden gestimuleerd. Dit levert naar verwachting 0,47 terawattuur op. Daarnaast zet men in op 0,20 terawattuur opbrengst van dorpszonneparken, zon op stortplaatsen en zandwinplassen.

Regionale zoekgebieden
De laatste trede van de ladder omvat 0,68 terawattuur met regionale zoekgebieden voor zon en wind. Hiervan is de potentie berekend, voor restricties gecorrigeerd en wordt alleen het deel meegerekend dat binnen gemeentelijk beleid valt. Het lijkt haalbaar om voor deze zoekgebieden voldoende bestuurlijk draagvlak te vinden en ze voor 2030 te realiseren.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten