- SDE++ 2021: 3.790 megawattpiek aan projecten met zonnepanelen goedgekeurd, geen subsidie toegekend aan CO2-afvang en -opslag
- PV InfoLink: Nederland importeert 2 keer zoveel zonnepanelen uit China
- Het Dilemma | Zijn bifaciale en deels transparante zonnepanelen over 5 jaar de norm in zonneparken?
- De harde cijfers | Vlaamse consumenten kopen massaal zonnepanelen, maar bedrijven blijven achter
- Project van de week | Drijvend zonnepark bij Amercentrale opgeleverd
- Use All Energy wil Europa veroveren met innovatief pvt-systeem
- Energie Investeringsaftrek (EIA): 16 procent meer aanvragen voor zonnepanelen
- Proef met slim raam dat zonnewarmte blokkeert en doorlaat succesvol


China wil productie van zonne-energiefabrikanten gaan beperken
China wil beperkingen opleggen aan de uitbreiding van de productiecapaciteit van wafers, zonnecellen en zonnepanelen om de overcapaciteit in de industrie aan te pakken. China is ’s werelds grootste productieland.
Persbureau Bloomberg meldt dit na het inzien van een ontwerpplan van het ministerie van Industrie. ‘We zullen de productieprojecten voor solar apparatuur die als enig doel capaciteitsuitbreiding hebben strikt controleren’, schrijft het ministerie in het plan.
93,7 procent wereldtotaal
China kende als ’s werelds grootste fabrikant van pv-producten per eind 2019 een productiecapaciteit van 173,7 gigawattpiek voor wafers. Dat is volgens de China Photovoltaic Industry Association (CPIA) goed voor 93,7 procent van het wereldtotaal. Het land nam eind 2019 ook 77,7 procent van de wereldwijde productiecapaciteit van zonnepanelen voor zijn rekening.
Het ministerie schrijft in het plan zijn fabrikanten te willen aanmoedigen om de productiekosten te verlagen door technologische innovatie. Producenten die in aanmerking zullen komen voor capaciteitsuitbreiding moeten jaarlijks ten minste 1,4 miljoen dollar investeren in onderzoek en ontwikkeling. Ook moeten zij elk jaar ten minste 50 procent van hun productiecapaciteit gebruiken.
Normen energie- en waterverbruik
Het ministerie heeft ook normen opgesteld voor het energie- en waterverbruik tijdens de productie en een kwaliteitscriterium voor de efficiëntie van zonnepanelen. Bedrijven die zich vestigen in de ecologische beschermingszones, vastgesteld door milieu-autoriteiten, zullen hun omvang moeten beperken en geleidelijk moeten sluiten.
Het plan van het ministerie staat tot 10 juni open voor openbare raadpleging.
Deel dit bericht