Solar Magazine - IRENA: hernieuwbare energie verslaat kolen steeds vaker op prijs
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
IRENA: hernieuwbare energie verslaat kolen steeds vaker op prijs
© IRENA

IRENA: hernieuwbare energie verslaat kolen steeds vaker op prijs

Hernieuwbare energie wordt steeds goedkoper dan elke nieuwe elektriciteitsbron op basis van fossiele brandstoffen. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het Internationaal Agentschap voor hernieuwbare energie IRENA.

De opwekkingskosten voor hernieuwbare energie in 2019 laten zien dat meer dan de helft van de toegevoegde hernieuwbare capaciteit in 2019 lagere energiekosten behaalde dan de goedkoopste nieuwe kolencentrales. Dat stellen de onderzoekers in het rapport ‘Renewable Power Generation Costs in 2019’

Bestaande kolencapaciteit kost meer
Het rapport benadrukt dat nieuwe projecten voor opwekking van hernieuwbare energie nu steeds meer de bestaande kolencentrales ondermijnen. Gemiddeld kosten nieuwe zonnepaneelinstallaties (pv) op land en windenergie op land minder dan het in bedrijf houden van veel bestaande kolencentrales. Veilingresultaten laten volgens de onderzoekers bovendien zien dat deze trend versnelt, wat de zaak versterkt om steenkool volledig uit te faseren.

Volgend jaar zou tot 1.200 gigawatt van de bestaande kolencapaciteit meer kunnen kosten om operationeel te houden dan de kosten van nieuwe zonne-energieprojecten op nutsschaal, zo blijkt uit het rapport.

500 gigawatt steenkool vervangen
Vervanging van de duurste 500 gigawatt steenkoolcentrales door zonneparken en windmolens op land zou volgend jaar de kosten van het elektriciteitssysteem tot 23 miljard dollar per jaar verlagen en de jaarlijkse CO2-uitstoot met ongeveer 1,8 gigaton verminderen. Dit komt overeen met 5 procent van de totale wereldwijde CO2-uitstoot in 2019. Het zou ook een investeringsstimulans opleveren van 940 miljard dollar, wat gelijk is aan ongeveer 1 procent van het wereldwijde bruto binnenlands product.

De kosten voor hernieuwbare elektriciteit zijn het afgelopen decennium sterk gedaald (red. zie grafiek), gedreven door verbeterde technologieën, schaalvoordelen, steeds competitievere toeleveringsketens en groeiende ervaring van ontwikkelaars. Sinds 2010 is de kostprijs voor het pv-vermogen op nutsschaal met 82 procent het sterkst gedaald, gevolgd door concentrated solar power (cps) met 47 procent, wind op land met 39 procent en wind op zee met 29 procent.

De elektriciteitskosten van pv op nutsschaal daalden in 2019 met 13 procent tot een wereldwijd gemiddelde van 6,8 dollarcent (0,068 dollar) per kilowattuur (kWh).

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
kWh People zoekt:

Project Developer Zon & Wind

Fulltime (40 uur) - Amsterdam
kWh People zoekt:

Head of Product Management

Fulltime (40 uur) - Weesp
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!