Solar Magazine - Natuur & Milieu presenteert afwegingskader waterstof met waterstofladder
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Natuur & Milieu presenteert afwegingskader waterstof met waterstofladder
© GroenLeven

Natuur & Milieu presenteert afwegingskader waterstof met waterstofladder

Natuur & Milieu heeft het afwegingskader waterstof gepresenteerd. Dit bevat een stappenplan en waterstofladder om de vraag te beantwoorden waar waterstof toegepast kan worden, bijvoorbeeld bij zonneparken.

Waterstof gaat een rol spelen in de duurzame-energievoorziening van de toekomst en heeft waarde voor het energiesysteem bij het balanceren van de energie-infrastructuur. Het is volgens Natuur & Milieu daarom van belang dat in de Regionale Energiestrategie (RES) ook naar waterstof wordt gekeken.

Alléén groen
In haar afwegingskader hanteert Natuur & Milieu 3 definities van waterstof: grijs, blauw en groen. Grijze waterstof wordt geproduceerd door middel van steam methane reforming (smr), een chemisch proces waarbij aardgas wordt omgezet in een waterstofrijk gasmengsel waarbij CO2 vrijkomt. Blauwe waterstof wordt geproduceerd met gebruik van aardgas waarbij alle vrijgekomen CO2 wordt opgeslagen. Groene waterstof wordt geproduceerd met groene stroom uit wind of zon.

In de toekomstige duurzame energie-, mobiliteits- en industriesector ziet Natuur & Milieu alleen voor groene waterstof een rol.

Congestie elektriciteitsnet
Natuur & Milieu dicht waterstof onder meer een rol toe bij het oplossen van de congestie op het elektriciteitsnet: ‘In verschillende regio’s ontstaat door het aansluiten van zonne- en windparken congestie. Waterstof kan een systeemfunctie vervullen in het balanceren van ons elektriciteitsnet. Congestie kan worden voorkomen door middel van netuitbreiding en congestiemanagement. Ook kan gedacht worden aan het opslaan van energie in batterijen of waterstof. In gebieden waar congestie zal optreden, kan dus een additionele waterstofproductie ontstaan wanneer een overschot aan stroom uit wind op zon wordt opgeslagen in waterstof.

4 stappen
Het stappenplan in het afwegingskader bevat 4 stappen:

  1. Bepalen huidige vraag.
  2. Bepalen potentiële toepassingen.
  3. Schatten van toekomstige vraag.
  4. Schatten huidig en toekomstig waterstofaanbod.

Onderstaande afbeelding bevat de bijbehorende waterstofladder.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2022

Verzekeraars massaal gestopt met vergoeden onzichtbare schade aan zonnepanelen Belangenorganisaties verdeeld over afbouw salderingsregeling zonnepanelen HERO: van toxisch pv-glas naar circulaire glas-polymeerfrontsheet voor zonnepanelen...
Vacatures
kWh People zoekt:

Software Product Owner Solar

Fulltime (40 uur) - Nederland
TKI Urban Energy zoekt:

Innovatieanalist hernieuwbare elektriciteit

Fulltime (40 uur) - Utrecht, 3511 MH, 550
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!