Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
IHS: wereldwijde verkoop zonnepanelen daalt door coronacrisis met 16 procent
© Oleksandr Rado | Dreamstime.com

IHS: wereldwijde verkoop zonnepanelen daalt door coronacrisis met 16 procent

Marktonderzoeksbureau IHS Markit voorspelt dat de wereldwijde installatie van zonnepanelen in 2020 door de uitbraak van het coronavirus met 16 procent krimpt tot een niveau van 105 gigawattpiek.

Na de uitbraak van het COVID-19-virus in China eind 2019 werd de uitrol van zonnepanelen in het eerste kwartaal ernstig verstoord. In de loop van maart, toen de pandemie zich snel over de hele wereld verspreidde, is de verstoring van het productaanbod volgens IHS snel uitgegroeid tot een ongekende stagnatie in de wereldwijde vraag, waardoor de industrie bijna van de ene op de andere dag veranderde van een verkopersmarkt in een kopersmarkt.

Installaties voltooien steeds moeilijker
Regeringen hebben volgens de marktonderzoekers in bijna iedere grote zonnemarkt ter wereld snel strenge beperkingen opgelegd aan de beweging van mensen, in een poging de verspreiding van de ziekte tegen te gaan, waardoor het steeds moeilijker wordt om installaties te voltooien. Bijna alle grote projecten die oorspronkelijk gepland waren voor voltooiing in de eerste helft 2020 zullen volgens IHS op de een of andere manier worden beïnvloed. Het virus zal bovendien de planning en start van nieuwe projecten in de tweede helft van 2020 verstoren.

De marktonderzoekers hebben verschillende scenario’s opgesteld. Het meest waarschijnlijke scenario gaat ervan uit dat de restricties die nationale overheden hebben geïmplementeerd gedurende het tweede en derde kwartaal van 2020 versoepeld worden. IHS voorspelt dat de installatie van zonnepanelen in de tweede helft van het jaar weer zal toenemen, maar geleidelijk en afhankelijk van segmenten en landen. De ernst van de wereldwijde economische recessie als gevolg van de pandemie zal dit jaar echter een snel herstel verhinderen. Sommige markten kunnen profiteren van het gebruik van hernieuwbare-energiebronnen in de stimuleringspakketten die nodig zijn om de economieën te helpen herstellen, maar de algemene financiële situatie zal volgens onderzoekers grote gevolgen hebben voor de vraag naar alle soorten pv-systemen. Europa, India en de rest van Azië zouden de zwaarst getroffen regio’s zijn, aangezien ze de afgelopen jaren tot de grootste regio’s voor zonne-energie behoorden.

Alleen China realiseert groei
In groot contrast met de rest van de wereld, voorspelt IHS voor China een groei van de installatiecijfers van 40 gigawattpiek in 2019 naar 45 gigawattpiek in 2025.

In this exceptional environment, it is assumed that a rapid recovery of demand in H2 2020 will be aided by Government support in order to protect its domestic manufacturing and installation base. If this is the case, China will once again account for more than 40 percent of global installations in 2020, as it did each year between 2016 and 2018.​

In deze uitzonderlijke situatie wordt door IHS aangenomen dat een snel herstel van de vraag in de tweede helft van 2020 door China zal worden ondersteund via overheidssteun om de binnenlandse productie- en installatiebedrijven te beschermen. Als dit het geval is, zal China in 2020 opnieuw verantwoordelijk zijn voor meer dan 40 procent van de wereldwijde pv-installaties, net zoals in de periode 2016-2018.

Markt herstelt zich vanaf 2021
Afgezien van de kolossale kortetermijnverstoring waarmee zonne-energie in de rest van 2020 te maken zal krijgen, is volgens IHS de bredere vraag gerechtvaardigd of er al dan niet een fundamentele verandering komt in de wereldwijde vooruitzichten voor zonne-energie onder een nieuw economisch scenario.

IHS is van mening dat na de grote verstoring op korte termijn de installatiegroei – vanaf 2021 – zal worden hervat om het groeitraject voort te zetten dat de zonne-energiesector de afgelopen 10 jaar heeft doorgemaakt. De fundamentele factoren voor de groei van zonnepanelen blijven volgens IHS op middellange termijn sterk, inclusief voortdurende kostenverlaging, de behoefte aan meer veerkracht en autonomie, koolstofarme energieopwekking, gedistribueerde opwekking en schaalbaarheid.

Nu in Solar Magazine

Mei 2021

Zonnepanelen grote afwezige in Nationale Milieudatabase: fabrikanten van zonnepanelen moeten investeren in productgerichte milieudata om boot niet te missen Bonaire, Sint Eustatius en Saba: Veel zon, (nog te) weinig...
Vacatures
Encon zoekt:

Senior PV Specialist industriële projecten

32-40 uur - Nijmegen, 6546 BE, 1224C
ProfiNRG zoekt:

Business Improvement Specialist (M/V)

Fulltime (40 uur) - 3542DM
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!