logo
wvhj2023
© Jarretera | Dreamstime.com
© Jarretera | Dreamstime.com
28 januari 2020

Solarfields bouwt op parkeerterreinen Lowlands grootste zonnecarport ter wereld met 90.000 zonnepanelen

Solarfields en MOJO gaan op de parkeerterreinen van het festival Lowlands in Biddinghuizen 's werelds grootste solar carport bouwen, bestaande uit 90.000 zonnepanelen. De zonnecarport is in mei 2021 klaar.

De zonnecarport beslaat een oppervlakte van 35 hectare waarop 35 megawattpiek aan zonnepanelen geplaatst wordt. De solar carport, volgens de betrokken partijen de grootste ter wereld, zal jaarlijks zo’n 35 miljoen kilowattuur zonnestroom produceren. Per editie van Lowlands wordt circa 300.000 kilowattuur elektriciteit verbruikt. Bijna alle elektriciteit wordt op dit moment opgewekt door generatoren. Met de aanleg van de solar carport maakt het festival een fikse verduurzamingsslag.

Geen parkeercapaciteit verloren
Met behulp van een overkapping met zonnepanelen staan de auto’s straks overdekt én wekt het parkeerterrein tegelijkertijd duurzame energie op. Een belangrijk aspect waar bij het ontwerp van de carport rekening mee is gehouden, is dat er geen capaciteit voor auto’s verloren gaat. De constructie met zonnepanelen wordt circa 4,5 meter hoog. Dit betekent dat auto’s en busjes zonder problemen onder de constructie kunnen parkeren.

De door de carport opgewekte stroom wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Solarfields en MOJO hebben al een netaansluiting weten te bemachtigen voor het project.

2,5 jaar voorbereiding
Eric van Eerdenburg, directeur van Lowlands, over het project: ‘Ongeveer 12 jaar geleden zijn we gaan onderzoeken hoe onze bedrijfsvoering te verduurzamen is. Dat we dit nu samen met Solarfields op grote schaal kunnen concretiseren, is een lang gekoesterde droom die uitkomt.’

Jelmer Pijlman, directeur Solarfields, prijst het meervoudig landgebruik: ‘In de afgelopen 2,5 jaar hebben we samen met MOJO hard gewerkt aan alle uitdagingen die bij zo’n groot project komen kijken. We hebben daarbij altijd veel steun gehad van overheden en vinden het geweldig dat we dit nu kunnen aankondigen. De locatie is perfect om Nederland verder te verduurzamen en dit project is een prachtig voorbeeld van meervoudig grondgebruik: parkeren en duurzame-energieopwekking op dezelfde oppervlakte.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten