logo
wvhj2023
© Hansenn | Dreamstime.com
© Hansenn | Dreamstime.com
25 oktober 2019

ING: zonnepanelen en isolatie meest rendabele investeringen voor woningeigenaren

Zonnepanelen en isolatie zijn momenteel de meest rendabele investeringen voor woningeigenaren. Dat stelt het ING Economisch Bureau op basis van eigen onderzoek.

Het Economisch Bureau van de bank heeft onderzocht hoe de energiekosten zich ontwikkelen als huiseigenaren hun woning niet verduurzamen en of het loont om in zonnepanelen, goede woningisolatie, een hybride of elektrische warmtepomp en een aansluiting op een warmtenet te investeren. De conclusies zijn dat goede woningisolatie en zonnepanelen zonder subsidie vaak nu al lonen, de winstgevendheid van een hybride warmtepomp in 10 jaar tijd flink toeneemt en de elektrische warmtepomp en een aansluiting op een warmtenet nu en over 10 jaar financieel niet uit kunnen.

Zonder verduurzaming stijgen energiekosten met 13 procent
Als een woningeigenaar tot aan 2030 niets doet om zijn woning te verduurzamen, nemen de jaarlijkse energiekosten volgens de onderzoekers tussen nu en 2030 gemiddeld met 13 procent toe. Van deze stijging komt 7 procent door marktontwikkelingen, en 6 procent door veranderingen in de energieheffingen. De energieheffingen nemen volgens de onderzoekers per saldo toe door de verhogingen van de energiebelasting op aardgas en de Opslag Duurzame Energie.

Zonnepanelen nu al winstgevend
Wachten met investeren is volgens de economen niet altijd beter. Want hoewel de winstgevendheid van goede woningisolatie en zonnepanelen naar verwachting stijgt, loopt een woningeigenaar dan in de tussentijd namelijk energiebesparingen mis.

Als een gemiddelde woningeigenaar met een lening via het Nationaal Energiebespaarfonds investeert in zonnepanelen, dalen zijn maandlasten direct met zo’n 20 euro per maand. Als een woningeigenaar in 2030 zonnepanelen aanschaft, valt de besparing in de eerste jaren lager uit. Dit komt door het wegvallen van de salderingsregeling vanaf 2031. Wel neemt de besparing jaarlijks toe, omdat de stroomprijzen stijgen. Door de momenten van stroomverbruik en -opwek beter te ‘matchen’ dan nu, kan de benodigde inkoop van stroom verder omlaag. Dit zou de  winstgevendheid van de zonnepanelen volgens de onderzoekers vergroten.

Voor hun berekeningen zijn de economen uitgegaan van de aanschaf van 10 zonnepanelen met 40 procent direct verbruik en waarbij er geen subsidie verkregen wordt, maar wel de btw teruggevraagd wordt bij de belastingdienst. Verder gaat men uit van een lineaire afbouw van de salderingsregeling tussen 2023 en 2030.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten