Solar Magazine - Brunssum gaat zonnepanelen binnen beschermde mijnwijken mogelijk maken
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Brunssum gaat zonnepanelen binnen beschermde mijnwijken mogelijk maken

Brunssum gaat zonnepanelen binnen beschermde mijnwijken mogelijk maken

De gemeente Brunssum heeft beleid vastgesteld om het realiseren van zonnepanelen op daken van woningen binnen de beschermde mijnwijken mogelijk te maken.

In 2009 werden 5 mijnwerkerskoloniën, het Schutterspark en het Vijverpark en het voormalig mijnspoortracé door de rijksoverheid aangewezen als beschermd stads- of dorpsgezicht. Het gaat om 3.200 adressen.

Vergunningplicht
Door deze aanwijzing van het Rijk is er meestal een vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen in de beschermde mijnwijken. Dit is het geval als het dakvlak waarop de zonnepanelen geplaatst worden, zichtbaar zijn vanuit het openbaar gebied, zoals een weg, groenstrook, openbaar water of een met de auto toegankelijk achterpad. Bij een aangewezen monument is in de meeste gevallen zelfs ook aan de zijde die niet naar openbaar gebied gekeerd is een vergunning noodzakelijk.

Brunssum wil bewoners van het beschermd stads- en dorpsgezicht echter faciliteren om toch zonnepanelen te kunnen plaatsen, maar dit mag niet ten koste gaan van het aanzien of de waarde van panden. De gemeente heeft daarom een aantal beleidsregels geformuleerd en deze beleidsregels zijn door de gemeenteraad vastgesteld. Het beleid stelt met name regels omtrent kleurstelling van de zonnepanelen en de plaatsing op het dakvlak. Bovendien moeten de zonnepanelen en dragers het onderliggende dak niet beschadigen. Bij uitzonderlijke monumenten en daken met een bijzondere vorm of bedekt met kwetsbare materialen, wordt echter géén medewerking verleend voor zonnepanelen.

Oproep om zich te melden
Bewoners die zonder vergunning al zonnepanelen geplaatst hebben, worden door de gemeente opgeroepen om zich nog dit jaar te melden. Dit geldt ook voor burgers die van plan zijn zonnepanelen te plaatsen. De gemeente gaat dan samen met hen aan de slag om de vergunning alsnog aan te vragen en hiervoor hoeven geen leges te worden betaald.

In 2020 vindt er een inventarisatie plaats van alle panden in het beschermd dorpsgezicht waar zonnepanelen zijn geplaatst. Voor die tijd hoopt de gemeente met alle bewoners gesproken te hebben.

Deel dit bericht

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

September 2022

Verzekeraars massaal gestopt met vergoeden onzichtbare schade aan zonnepanelen Belangenorganisaties verdeeld over afbouw salderingsregeling zonnepanelen HERO: van toxisch pv-glas naar circulaire glas-polymeerfrontsheet voor zonnepanelen...
Vacatures
kWh People zoekt:

Business Developer EnerTwin

Fulltime (40 uur) - Eindhoven
SolarNRG Trading B.V. zoekt:

Accountmanager Woningbouw

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!