logo
wvhj2023
© Hilda Weges | Dreamstime.com
© Hilda Weges | Dreamstime.com
22 oktober 2019

IEA: 50 procent groei voor hernieuwbare stroom tot 2024, Nederland in wereldtop met zonnepanelen

Het wereldwijd opgestelde vermogen aan hernieuwbare energie groeit de komende 5 jaar met de helft. Zonne-energie zorgt voor 60 procent van die groei en Nederland behoort tot de wereldtop. Dat voorspelt het IEA.

De installatie van zonnepanelen op daken van woningen, commerciële gebouwen en industriële faciliteiten (red. bekend als ‘distributed pv’, oftewel gedistribueerde pv) zal volgens het internationaal energieagentschap IEA weliswaar de manier veranderen waarop elektriciteit wordt opgewekt en verbruikt, maar het zal niet genoeg zijn om de wereldwijde klimaatdoelen te bereiken. Dit alles voorspelt de organisatie in het rapport Renewables 2019 waarin marktanalyses en voorspellingen voor de periode 2019-2024 worden gedaan.

Versnelling noodzaak
Het rapport stelt dat het vermogen van hernieuwbare-energiesystemen tussen 2019 en 2024 groeit met 1.200 gigawatt(piek); gelijk aan de huidige totale energiecapaciteit van de Verenigde Staten. Deze groei wordt gedreven door kostenbesparingen en overheidsbeleid. Het aandeel van hernieuwbare energie in de wereldwijde elektriciteitsproductie zal hierdoor naar verwachting stijgen van 26 procent nu naar 30 procent in 2024.

‘Hernieuwbare-energiebronnen zijn al ’s werelds op een na grootste bron van elektriciteit, maar hun inzet moet nog steeds worden versneld als we de doelstellingen op het gebied van klimaat, luchtkwaliteit en toegang tot energie op de lange termijn willen bereiken’, stelt Fatih Birol, uitvoerend directeur van het IEA.

Het rapport van zijn agentschap stipt 3 uitdagingen aan die er voor hernieuwbare energie zijn: onzekerheid over beleid en regelgeving, hoge investeringsrisico’s en systeemintegratie van windmolens en zonnepanelen.

Nederland en België in wereldtop
In tegenstelling tot wat volgens het IEA eerder werd verwacht, domineren commerciële en industriële toepassingen in plaats van residentieel gebruik de groei van het aantal opgestelde zonnepanelen. Deze 2 toepassingen zullen binnen het marktsegment van distributed pv goed zijn voor driekwart van de nieuwe pv-installaties in de komende 5 jaar. Distributed pv zal op zijn beurt goed zijn voor bijna 50 procent van de totale groei van het wereldwijd opgestelde pv-vermogen.

Residentiële pv-systemen op daken van woningen zullen binnen de markt van distributed pv dus goed zijn voor 25 procent van de marktgroei. Daarbij zal het aantal woningen met zonnepanelen volgens de onderzoekers in 2024 verdubbeld zijn naar 100 miljoen stuks. Gerekend per hoofd van de bevolking (per capita) zullen Nederland, België, Oostenrijk, Australië en Californië volgens het IEA de belangrijkste afzetmarkten voor residentiële pv-systemen zijn.

15 tot 35 procent lagere kosten
De kosten voor het genereren van elektriciteit uit gedistribueerde pv-systemen liggen volgens het IEA in de meeste landen al onder de retailprijzen voor elektriciteit. Het IEA voorspelt dat deze kosten tegen 2024 met nog eens 15 tot 35 procent zullen dalen.

In het rapport waarschuwt het IEA echter dat belangrijke beleids- en tariefhervormingen nodig zijn om ervoor te zorgen dat de groei van de gedistribueerde pv duurzaam is. Onbeheerde groei kan de elektriciteitsmarkten verstoren door de systeemkosten te verhogen, de netintegratie van hernieuwbare-energiebronnen bemoeilijken en de inkomsten van netbeheerders verminderen. Door de retailprijzen te hervormen en beleid aan te passen, kunnen nutsbedrijven en overheden volgens het IEA investeringen in gedistribueerde pv aanwakkeren, terwijl ze ook voldoende inkomsten veiligstellen voor het beheer van de elektriciteitsnetten en de kosten eerlijk over alle consumenten verdelen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten