logo
wvhj2023
foto: Energyra
foto: Energyra
11 juni 2019

Verslag faillissement Energyra: 12 potentiële kopers melden zich bij curator

Uit het verslag van het faillissement van de Nederlandse zonnepanelenfabrikant blijkt dat tot half mei 12 potentiële kopers zich gemeld hebben bij curator Bas Coelingh Bennink (Visie Advocaten).

Coelingh Bennink werkt sinds begin april aan een doorstart van de Nederlandse zonnepanelenfabrikant die failliet ging door de vertraagde oplevering van de productielijn in de nieuwe fabriek in Westknollendam. Dit doet de curator in overleg met Rabo Lease. Dit is namelijk de voornaamste schuldeiser omdat het bedrijf een operational lease-contract met Energyra heeft afgesloten voor bijna 4 miljoen euro om de productielijn te financieren.

12 partijen
Er hebben zich 12 geïnteresseerde partijen bij de curator gemeld. De partijen, die een geheimhoudingsovereenkomst hebben getekend, hebben een informatiememorandum ontvangen. De curator en Rabo Lease zijn volgens het verslag in onderhandeling over de overname van de inventaris, voorraad en overige activa alsmede de productielijn. In afwachting van de uitkomst van die gesprekken, voldoet Rabo Lease de lopende verplichtingen van Energyra. En gedurende de onderhandelingen over een doorstart voldoet Rabo Lease nu de lopende verplichtingen van de onderneming waaronder de kosten van nutsvoorzieningen, alarm, verzekering en overige kosten.

Onderstaande tabel toont de jaarcijfers van Energyra.

Jaar

Omzet*

Winst en verlies

Balanstotaal

2016

-

-2.773,00 euro

2.188,00 euro

2017

-

-60.797,00 euro

124.647,00 euro

2018

-

-2.737.672,00 euro

7.161.500,00 euro

* het bedrijf moest nog starten met de verkoop van zonnepanelen

Er is ook een (concept)balans per 25 maart 2019 opgesteld. Op basis van de balans blijkt het verlies per 25 maart 2019 800.458 euro te bedragen en is het balanstotaal 6.620.048 euro.

Oorzaak faillissement
In het faillissementsverslag is ook meer informatie over de reden van het faillissement opgenomen. ‘De start van de productie en verkoop van de panelen stond gepland voor oktober 2018. In het proces zijn vertragingen ontstaan doordat delen van de productielijn te laat werden opgeleverd en noodzakelijke certificeringstrajecten onverwacht faalden. Om nieuwe zonnepanelen ter certificatie aan te bieden, diende de productielijn te worden aangepast. Dit traject kost tijd en geld, waarvoor een aanvullende financiering noodzakelijk was. De aandeelhouders hebben geen overeenstemming bereikt over de inbreng van kapitaal vanuit de aandeelhouders.’

Sinds september 2018 is vervolgens gezocht naar nieuwe (externe) investeerders. Op 28 februari 2019 werd een intentieovereenkomst getekend met een potentiële (nieuwe) investeerder, die bereid was voor aanvullende financiering zorg te dragen. Na afloop van het due dilligence onderzoek is deze investeerder alsnog afgehaakt en is Energyra in financiële moeilijkheden geraakt.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten