logo
wvhj2023
foto: © Esbobeldijk | Dreamstime.com
foto: © Esbobeldijk | Dreamstime.com
12 april 2019

Vattenfall: reststroom van 8 miljoen zonnepanelen onterecht gelabeld als grijze stroom

In Nederland wordt 1,5 terawattuur aan stroom opgewekt door zonnepanelen ten onrechte geoormerkt als grijze stroom. Dit stelt energiebedrijf Vattenfall.

De 1,5 terrawattuur blijft volgens Vattenfall over na eigen gebruik van particulieren. Die reststroom wordt nog niet als zonnestroom gekenmerkt omdat volgens het energiebedrijf hiervoor certificaten nodig zijn.

De administratieve lasten voor uitgifte van de benodigde certificaten door CertiQ zijn echter te hoog voor particulieren. Dit is de reden waarom volgens Vattenfall deze zonnestroom dan maar als grijs geoormerkt wordt. Michiel Sintenie, Specialist Lead van Vattenfall: 'We zijn op zoek naar een oplossing waarmee we kleinschalig duurzaam opgewekte stroom door bijvoorbeeld zonnepanelen bij iemand thuis groen kunnen labelen. We zien een belangrijke rol voor blockchain en artificiële intelligentie om dit probleem op te lossen en grotere stappen te zetten in de wereldwijde energietransitie.'

Oplossingen hiervoor worden onder andere gevonden tijdens de grootste blockchain- en artificiële intelligentie-hackathon ter wereld, de Odyssey Hackathon. Deze vindt plaats tot 15 april in Groningen. Hier gaan developers, creatievelingen en ondernemers van over de hele wereld samen oplossingen creëren voor diverse problemen in de wereld. Ze maken hierbij gebruik van blockchain, Artificial Intelligence of andere vooruitstrevende technologieën. 100 teams werken aan 20 challenges. In totaal is er voor 200.000 euro aan prijzen te verdienen. 

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten