logo
wvhj2023
hero-image
28 februari 2019

Appartementseigenaren hoeven vanaf 2020 btw op teruggeleverde stroom uit zonnepanelen niet langer af te dragen

De stichting VvE Belang meldt dat eigenaren van appartementen in een Vereniging van Eigenaren (VvE) vanaf 1 januari 2020 geen btw meer hoeven af te dragen over teruggeleverde stroom die ze opwekken met zonnepanelen.

De appartementseigenaren hoeven deze btw niet langer af te dragen omdat zij vanaf komend jaar net als andere woningeigenaren een beroep kunnen doen op de Kleine Ondernemers Regeling (KOR). Ook hoeven VvE’s voor de teruglevering en saldering geen administratie meer bij te houden om btw-aangifte te doen. Dat is het gevolg van een aanpassing van de KOR van de Belastingdienst waarmee kleine ondernemers btw-vrijstelling kunnen krijgen. Tot nu toe stond die regeling niet open voor instellingen en verenigingen zoals VvE’s. VvE Belang heeft de politiek en verantwoordelijke ministeries herhaaldelijk gewezen op het feit dat er volgens hen sprake is van een oneerlijke regeling.

'Leden van VvE’s zijn ook gewoon huiseigenaren. Alleen betekent de btw-administratie voor iemand in een VvE veel gedoe, terwijl andere particuliere woningeigenaren dat niet hebben. Daarom zijn we blij dat we dit voor elkaar gebokst hebben', aldus directeur Kees Oomen van VvE Belang. 'Dankzij de nieuwe regeling hoeft dat per 1 januari 2020 niet meer (red. er is een omzetgrens van 20.000 euro ingesteld).'

Btw op aanschaf nog niet volledig terug
Hiermee komt volgens VvE Belang een eind aan een van de 2 pijnpunten bij de btw-problematiek rondom zonnepanelen voor VvE’s. De andere onrechtvaardigheid is volgens de belangenstichting dat particulieren de btw bij de aanschaf en installatie van zonnepanelen terugkrijgen en VvE’s slechts een deel van de btw kunnen terugkrijgen. Dat probleem lost de KOR niet op. D66-kamerlid Jessica van Eijs diende hierover in november vorig jaar een motie in die door de Tweede Kamer werd aangenomen. De motie vraagt het kabinet om te onderzoeken of de fiscale behandeling van de btw voor VvE’s bij de aanschaf en installatie van zonnepanelen gelijkgesteld kan worden aan die van particulieren. Ook wil ze dat VvE’s met minder dan 10 woningen voor een lening kunnen aankloppen bij het Nationaal Energiebespaarfonds. Nu kunnen alleen verenigingen met 10 of meer woningen dat. Oomen: 'Ook op dit punt willen wij gelijke behandeling. We zijn hierover met partijen  in gesprek. Dankzij de motie begint er beweging te komen in deze zaak.'

Nederland telt 125.000 VvE’s die samen 1,2 miljoen appartementen omvatten. 1 op de 4 particuliere woningen zit daarmee in een VvE. 

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten