logo
wvhj2023
foto: © Dennis Dolkens | Dreamstime.com
foto: © Dennis Dolkens | Dreamstime.com
25 februari 2019

Stadsbestuur Delft wil meer zonnepanelen in beschermd stadsgezicht

Als het aan het college van burgemeester en wethouders van Delft ligt, worden de regels voor het plaatsen van zonnepanelen op gebouwen in de binnenstad en andere beschermde stadsgezichten verruimd.

Het gemeentebestuur wil het gebruik van duurzame energie stimuleren, het wil de regels vereenvoudigen en verruimen. Sinds 1 mei 2012 is het al mogelijk om in Delft in het beschermd stadsgezicht zonnepanelen te plaatsen, maar enkel uit het zicht vanaf de openbare ruimte. Wie zonnepanelen op het dak wil plaatsen, kan aan de hand van een aantal criteria toetsen of hiervoor een omgevingsvergunning nodig is. Om in meer situaties zonnepanelen vergunningvrij en zonder leges te kunnen plaatsen, wil het college de sneltoetscriteria nu verruimen en vereenvoudigen.

Uitgangspunt van de gewijzigde regels is dat de zonnepanelen niet of nauwelijks zichtbaar mogen zijn vanaf de openbare ruimte en dat de zonnepanelen ingepast worden in de bestaande architectuur van het pand. Door regels te stellen aan de plaatsing van zonnepanelen, blijft de cultuurhistorische waarde van de historische binnenstad en de beschermde gezichten in stand. In de meeste gevallen mogen panelen op zijdakvlakken worden geplaatst op ten minste 4 meter vanaf de voorgevel. In de sneltoetscriteria wordt verder aangegeven waar de plaatsing van de panelen aan moet voldoen. Het plaatsen van panelen kan alleen op dakvlakken die níet grenzen aan de openbare ruimte. Daarmee zijn grote monumenten zoals de Nieuwe Kerk uitgesloten van de regeling.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten