logo
wvhj2023
hero-image
21 februari 2019

China wil subsidies voor zonnepanelen versoepelen en veilingen organiseren

China doet de (inter)nationale pv-industrie opnieuw op zijn grondvesten schudden. De regering wil onverwachts de subsidies voor zonnepanelen toch weer versoepelen en veilingen gaan organiseren.

De National Energy Administration (NEA) voert momenteel intensieve gesprekken met de China Photovoltaic Industry Association (CPIA) om te komen tot een vernieuwing van het subsidiesysteem. Persbureau Bloomberg meldt op basis van bronnen bij CPIA dat NEA de aanpassing van het subsidiemechanisme die vorig jaar is doorgevoerd, wil versoepelen en daarbij veilingen wil gaan organiseren voor de toekenning van subsidies. China zou daarbij geïnspireerd zijn door veilingen in andere landen – zoals India – die de kosten in deze landen voor zonne-energie fors hebben doen dalen.

Na een record van 53 gigawattpiek aan nieuwe pv-capaciteit in 2017, besloot China in juni 2018 het feed-in-tarief voor zonnepanelen af te bouwen en een ‘cap’ in te voeren. Zo is voor de DG-markt (red. decentrale en kleinschalige pv-installatie) niet alleen het feed-in-tarief verlaagd, maar ook een subsidieplafond ingevoerd van 10 gigawatttpiek. De wijzigingen die de Chinese overheid vorig jaar doorvoerde, waren bedoeld om provincies te dwingen onbenutte capaciteit te gebruiken en de rekeningen van de subsidies te verlagen. Neveneffect was echter een wereldwijde marktverstoring met een toenemende prijsdruk voor Chinese en andere fabrikanten als direct gevolg. Afgelopen januari kwam daar een plan van de nationale overheid bij om nog dit jaar te starten met de uitrol van subsidieloze wind- en zonneparken. Daarbij zou het echter enkel om pilotprojecten gaan.

Bloomberg meldt nu dat China voor het kalenderjaar 2019 3 miljard yuan (red. circa 450 miljoen dollar) aan subsidies beschikbaar wil stellen voor de uitrol van zonnepanelen. Volgens de geciteerde Citigroup zal er door de combinatie van een veiling en de subsidiepot van 3 miljard yuan dit jaar ten minste 42 gigawattpiek aan zonnepanelen geïnstalleerd worden, met een maximaal potentieel van 50 gigawattpiek. Brancheorganisatie CPIA spreekt zelf al over minimaal 45 gigawattpiek aan nieuw pv-vermogen. Hoeveel vermogen daadwerkelijk geplaatst zal worden, hangt grotendeels af van de veiling. Dit omdat enkel de laagste bieders subsidie toegekend krijgen om zo uiteindelijk volledig de stap naar subsidievrije projecten te kunnen maken. Projecten die overigens al zonder subsidie realiseerbaar zijn, vallen onder het 'grid-parity'-regime van de nationale overheid dat in januari gepresenteerd werd. De Chinese overheid heeft daarbij enkele ‘voordeeltjes’ in petto voor deze projecten, zoals steun op het verkrijgen van land en financiering.

Op de Chinese beurs is de mededeling positief ontvangen met stijgende aandelen van pv-fabrikanten als gevolg. Volgens marktanalisten zijn de nieuwste wijzigingen een poging van de NEA om grote schommelingen bij de ontwikkeling van de solar industrie te voorkomen. De te organiseren veiling voor zonnestroomprojecten zal op nationaal niveau worden uitgevoerd, waarbij de deelnemende projecten uit alle provincies moeten worden gerangschikt onder een uniform systeem, in plaats van installatiequota toe te kennen aan verschillende provincies.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten