‘Het is verstandig als netwerkbedrijven zich vanuit hun maatschappelijke functie meer focussen op hun kernactiviteiten: het transport en de distributie van elektriciteit en gas’, stelt VEMW.
VEMW komt met de boodschap naar aanleiding van het feit dat Enexis en TenneT hebben aangegeven dat er in 6 gebieden geen transportcapaciteit meer beschikbaar is voor nieuwe grootverbruikersaansluitingen voor zonnepanelen.
Algemeen directeur Hans Grünfeld van VEMW: ‘Aan de elektriciteitstafel onder het klimaatakkoord hebben we gepleit voor een vraagsturing van de elektriciteitsvoorziening, juist omdat die voorziening niet alleen moet verduurzamen maar ook nog eens gaat groeien, onder meer door elektrificatie van de industriële energiebehoefte. Het is van het grootste belang dat er een adequaat planningsmechanisme is dat die vraag en het nieuwe, groene aanbod beter volgt. De infrastructurele opgave is een precaire, want enerzijds moet er voldoende en tijdig capaciteit beschikbaar zijn, terwijl anderzijds voorkomen moet worden dat overinvesteringen worden gedaan die tot onnodige kosten leiden. Gelet op de signalen uit de markt moeten we vaststellen dat er een achterstand is ontstaan in de realisatie van nieuwe infrastructuur. Netbeheerders moeten bereid zijn voldoende te investeren en hun aandeelhouders moeten hun maatschappelijke rol beter invullen. Het is aan te bevelen dat ze grotere risico’s accepteren dan ze nu doen. Tot slot is het verstandig als netwerkbedrijven zich vanuit hun maatschappelijke functie meer focussen op hun kernactiviteiten: het transport en de distributie van elektriciteit en gas.’
De juni 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, het potentieel van de directe lijn, balkonzonnepanelen en het verhogen van het zelfverbruik.