- SDE++ 2021: 3.790 megawattpiek aan projecten met zonnepanelen goedgekeurd, geen subsidie toegekend aan CO2-afvang en -opslag
- PV InfoLink: Nederland importeert 2 keer zoveel zonnepanelen uit China
- Het Dilemma | Zijn bifaciale en deels transparante zonnepanelen over 5 jaar de norm in zonneparken?
- De harde cijfers | Vlaamse consumenten kopen massaal zonnepanelen, maar bedrijven blijven achter
- Project van de week | Drijvend zonnepark bij Amercentrale opgeleverd
- Use All Energy wil Europa veroveren met innovatief pvt-systeem
- Energie Investeringsaftrek (EIA): 16 procent meer aanvragen voor zonnepanelen
- Proef met slim raam dat zonnewarmte blokkeert en doorlaat succesvol


Universiteit Utrecht: opbrengst zonnepanelen in 2018 tot 25 procent hoger
Eigenaren van zonnepanelen hebben in 2018 een opbrengst gekregen die 10 tot 25 procent hoger is dan verwacht. Dat laten berekeningen van de Universiteit Utrecht zien.
Eigenaren in het oosten van Nederland profiteren het meeste. ‘We zeiden het al in oktober, toen veel eigenaren al evenveel energie hadden opgewekt met hun zonnepanelen als normaal gesproken in een heel jaar. Met de zonnige weken in het laatste kwartaal, vooral in oktober, zien we nu een recordopbrengst’, aldus Wilfried van Sark, hoogleraar zonne-energie aan de Universiteit Utrecht.
Gedurende 2018 brachten zonnepanelen vergeleken met het langjarig gemiddelde van 1981 tot 2010 dus 10 tot 25 procent meer op, afhankelijk van waar men woont in Nederland. De landelijk gemiddelde meeropbrengst in 2018 ten opzichte van 1981-2010 18,9 procent is.
Onderzoekers Nick Nortier, Geert Litjens en Wilfried van Sark van de Universiteit Utrecht gebruikten in hun berekening gegevens van het KNMI van alle meetstations in Nederland. Voor de berekening van energieopbrengst namen zij een optimaal georiënteerd zonnepaneelsysteem.
De opbrengst van zonnepanelen wordt weergegeven in kilowattuur per kilowattpiek. In De Bilt was de opbrengst in 2018 1.090, in Den Helder 1.109, in Twente 1.115 en in Maastricht 1.177 kilowattuur per kilowattpiek. Het landelijke gemiddelde kwam uit op 1.111 kilowattuur per kilowattpiek.
Deel dit bericht