- SDE++ 2021: 3.790 megawattpiek aan projecten met zonnepanelen goedgekeurd, geen subsidie toegekend aan CO2-afvang en -opslag
- PV InfoLink: Nederland importeert 2 keer zoveel zonnepanelen uit China
- Het Dilemma | Zijn bifaciale en deels transparante zonnepanelen over 5 jaar de norm in zonneparken?
- De harde cijfers | Vlaamse consumenten kopen massaal zonnepanelen, maar bedrijven blijven achter
- Project van de week | Drijvend zonnepark bij Amercentrale opgeleverd
- Use All Energy wil Europa veroveren met innovatief pvt-systeem
- Energie Investeringsaftrek (EIA): 16 procent meer aanvragen voor zonnepanelen
- Proef met slim raam dat zonnewarmte blokkeert en doorlaat succesvol


Productie zonnestroom in 2018 met 50 procent gegroeid
De productie van zonnestroom is in 2018 met meer dan 50 procent gegroeid. De totale hoeveelheid duurzame stroom steeg naar schatting van 15 naar 17 procent. Dat blijkt uit de jaarcijfers van Energieopwek.nl
Energieopwek.nl is de site van het Energieakkoord die real-time de productie van duurzame energie toont. Waar de hoeveelheid duurzame stroom geproduceerd door zonnepanelen fors steeg, bleef de hoeveelheid windstroom uit windmolens volgens de portal ongeveer gelijk. Van het totale energieverbruik (red. elektra en gas) in Nederland was afgelopen jaar naar schatting 7,3 procent duurzaam. In 2017 was dat 6,6 procent.
Zonnepanelen leverden afgelopen kalenderjaar 12,5 petajoule aan elektriciteit, tegen 8 petajoule in 2017. 1 petajoule is gelijk aan het jaarverbruik van 15.000 huishoudens. De toename kwam door het zonnige jaar, maar vooral door de groei van het aantal zonnepanelen. Met deze productie dekt zonnestroom 3 procent van de landelijke stroomvraag. Afgezet tegen het totale energieverbruik levert zon 0,6 procent van het totaal.
De jaarproductie van windenenergie bleef met 39 petajoule ongeveer gelijk aan vorig jaar. Daarvan kwam 25 petajoule van land en 14 petajoule van zee. Windenenergie dekt daarmee een kleine 9 procent van de stroomvraag en 1,8 procent van het totale Nederlandse energieverbruik.
De productie steeg nauwelijks omdat er bijna geen nieuwe capaciteit bijkwam. Er kwam ongeveer net zoveel vermogen bij als er werd weggehaald.
Ook de productie uit veel andere, kleinere bronnen groeide het afgelopen jaar. Het totaal aan hernieuwbare productie steeg van 6,6 procent naar 7,3 procent ofwel van 140 petajoule naar 154 petajoule.
Deel dit bericht