logo
wvhj2023
hero-image
3 september 2018

Grootste drijvende zonnepark van Nederland geopend in Gelderland

Het grootste drijvende zonnepark van Nederland is officieel geopend. De 6.150 zonnepanelen liggen op het gietwaterbassin van tuinbouwgebied Next Garden en is eigendom van Coöperatie Lingewaard Energie.

Het levert voldoende duurzame energie voor 600 huishoudens.

In april meldde de redactie van Solar Magazine al dat het park de afronding naderde. Met een oppervlak van 1,6 hectare en 6.150 zonnepanelen is het op dit moment volgens de betrokkenen zelfs het op een na grootste drijvende zonnepark van Europa. Alleen in Engeland ligt er een groter zonnepark van 23.000 panelen. De verwachte stroomproductie van het zonnepark in Lingewaard is 1,75 miljoen kilowattuur, genoeg voor ruim 600 huishoudens.

De tuinders van Next Garden (red. voorheen Bergerden) gebruiken het water in het gietwaterbassin voor hun gewassen. In 2014 heeft Coöperatie Lingewaard Energie de tuinders betrokken bij het idee om drijvende zonnepanelen op het bassin te gaan plaatsen. Het water van het gietwaterbassin van de tuinders bleek groot genoeg (red. 3,25 hectare) voor het drijvende zonnepark. Daarnaast hebben de energiecoöperatie én de tuinders met de aanleg van het zonnepark een win-winsituatie gecreëerd. Hoe dit werkt, legt initiatiefnemer Pieter Siekman van Coöperatie Lingewaard Energie uit in onderstaande video.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten