Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
SER: tekort aan werknemers in zonne- en duurzame energiesector neemt hand over hand toe
(foto: Esdec)

SER: tekort aan werknemers in zonne- en duurzame energiesector neemt hand over hand toe

De Sociaal Economische Raad (SER) meldt in een advies aan het kabinet dat het banentekort in de duurzame energiesector hand over hand toeneemt. Dit is een gevaar voor de uitrol van onder meer wind- en zonne-energie.

Het advies is voorbereid door de ad-hoc SER-commissie Energietransitie en Werkgelegenheid Om de klimaatdoelen van het kabinet te halen moet volgens de raad snel worden geïnvesteerd in scholing, het aantrekken van mensen, en in begeleiding van werk naar werk voor wie zijn functie ziet verdwijnen.

De komende periode wordt volgens de SER namelijk een tekort van 15.000 mensen verwacht in de volle breedte van de installatiesector: op vmbo- en mbo-niveau, maar ook onder hbo’ers en wo’ers. Nieuwe taken en andere vaardigheden resulteren ook in nieuwe specialismen. De installateur van de toekomst, bijvoorbeeld, heeft meer en meer zijn eigen specialisme, zoals voor de integratie van zonneboilers in een verwarmingssysteem. De toenemende eisen van systeeminzicht en –overzicht, leiden ertoe dat het gevraagde niveau van werknemers gemiddeld stijgt.

Werknemers- en werkgeversorganisaties moeten, zo staat in het advies samen op landelijk en sectoraal niveau oplossingen zoeken voor de tekorten. Op regionaal niveau zijn al allerlei initiatieven gestart om mensen om- en bij te scholen, en meer mensen te betrekken. Dit biedt ook kansen voor jongeren, zij-instromers, statushouders en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De arbeidsmarkt wordt hiermee inclusiever. De SER beveelt aan om deze initiatieven uit te breiden en meer diversiteit onder werknemers na te streven. Daarnaast werkt de SER al met veel partijen samen om een cultuur te scheppen waarin een leven lang ontwikkelen voor iedereen een vanzelfsprekendheid is.

De kansen op de arbeidsmarkt moeten regionaal worden bekeken en benut omdat mensen veelal zoeken naar werk en scholing in de regio waarin ze wonen. De SER beveelt aan dat mbo- en hbo-scholen samen met ondernemers, en gesteund door regionale opleiding- en omscholingfondsen, meer en sneller dan nu al gebeurt, onderwijsprogramma’s maken die vaklieden afleveren met een goede basisopleiding plus de vaardigheden om zich vlot aan te passen aan veranderend werk.  Een voorbeeld hiervan is de samenwerking tussen Rijk, installatiesector en mbo-opleidingen om het tekort aan opleidingsplaatsen voor installateurs weg te werken. Overheden hebben daarnaast een taak in het helpen bij zoeken naar werk, scholing toegankelijk maken en opvang voor werknemers die mogelijk hun baan verliezen.

Nu in Solar Magazine

Juni 2020

Nieuwe versies handboek en eindtermen zonne-energie op komst: ‘Eindtermen zijn de blauwdruk voor opleidingen, examens en de erkenningsregeling’ Erik Martinson (Svea Solar) over overname consumententak Solarcentury: ‘Wij willen...
Vacatures
ESTG zoekt:

Inside Sales medewerker Frankrijk en België

Bouw jij mee aan onze groeiende organisatie? Lees dan gauw verder en wie weet maak jij binnenkort deel uit van ons energieke team. Wie zijn wij? ESTG is een internationale online solar groothandel. Via onze webshop leveren wij zonnepanelen,...
32-40 uur - Heteren, Poort van Midden Gelderland Oranje 9, 6666 LV
Bosch & van Rijn zoekt:

Operationeel Directeur

Functie omschrijving Operationeel Directeur Bosch & van Rijn zoekt een Operationeel Directeur voor haar adviesbureau in duurzame energie. Het bureau ondersteunt overheden en projectontwikkelaars op het gebied van grootschalige windprojecten en...
Fulltime (40 uur) - 3533 JG Utrecht
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!