logo
wvhj2023
(foto: ECN)
(foto: ECN)
12 april 2018

Vanwege Klimaatakkoord geen Nationale Energieverkenning in 2018

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) brengt in 2018 geen Nationale Energieverkenning (NEV) uit. De directie van het PBL heeft hiertoe besloten in verband met de lopende gesprekken over het Klimaatakkoord.

De meest recente NEV, uitgegeven in oktober 2017, laat zien dat het doel uit het Energieakkoord van 16 procent hernieuwbare energie in 2023 binnen bereik is. Hierbij rekent het PBL op 6 gigawattpiek zonnepanelen in 2020.

Het PBL kan, zolang de onderhandelingen over het Klimaatakkoord lopen en er geen nieuwe, concrete afspraken zijn gemaakt voor de periode 2020-2030, naar eigen zeggen geen betrouwbare projecties geven voor de ijkjaren 2020 en 2023 van het lopende Energieakkoord. Ook kan het PBL de effecten van een Klimaatakkoord, of van een tussentijds akkoord op hoofdlijnen zoals voor de zomer wordt verwacht, niet in de editie van 2018 meenemen. Dit vanwege de gebruikelijke productietijd van de NEV. 

Een bijkomende overweging is dat het PBL veel onderzoekscapaciteit op het gebied van klimaat en energie nodig zal hebben voor de gewenste analyses ten behoeve van het Klimaatakkoord. Gelijktijdig werken aan de NEV zou de benodigde diepgang en zorgvuldigheid van beide onderzoeken ondermijnen. Het zou, kortom, verwarrend werken en weinig nuttig zijn om in het najaar van 2018 een NEV te publiceren die geen rekening kan houden met de effecten van het Klimaatakkoord waaraan op dat moment volop wordt gewerkt.

De eerstvolgende Nationale Energieverkenning zal daarom pas in de loop van 2019 verschijnen. Eerder zal het PBL wel in een aantal kleinere, afzonderlijke publicaties nieuwe cijfers presenteren die normaal gesproken in de NEV 2018 aan de orde zouden zijn gekomen en die de komende periode onmisbaar zijn.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten