logo
wvhj2023
hero-image
10 januari 2018

Vlaamse huisvestingsmaatschappijen: ‘In 12 maanden 20.000 woningen van zonnepanelen voorzien, wel wetswijziging nodig’

De sociale huisvestingsmaatschappijen (SHM’s, red. woningcorporaties) stellen in één jaar tijd 20.000 woningen uit te kunnen rusten met zonnepanelen. De voorwaarde? Een wetswijziging vanuit de overheid.

De sociale huisvestingsmaatschappijen doen de uitspraak naar aanleiding van discussie in de media over het ontbreken van zonnepanelen op sociale huurwoningen in Vlaanderen. Doordat de huisvestingsmaatschappijen de investering in de zonnepanelen niet mogen doorrekenen aan de huurders van sociale woningen, kunnen ze naar eigen zeggen momenteel geen zonnepanelen plaatsen. Dit zou namelijk betekenen dat de organisaties volledig voor de investeringskosten moeten opdraaien waarvoor de financiële middelen niet aanwezig zijn.

‘Wij zijn absoluut bereid om zonnepanelen te plaatsen, we hebben ook al een aantal voorstellen gedaan’,  stelt Björn Mallants, de directeur van de Vereniging van Vlaamse Huisvestingsmaatschappijen (VVH). ‘Wij zijn dan ook verbaasd over de recentelijke berichtgeving in Belgische kranten dat wij niet bereid zouden zijn zonnepanelen te plaatsen. Het is door het ontbreken van het nodige regelgevende kader vanuit de Vlaamse overheid dat minstens 20.000 gezinnen met sociale woningen nog geen zonnepanelen hebben.’

 ‘Momenteel maakt de regelgeving het onmogelijk om de investering in zonnepanelen – toch enkele duizenden euro’s per woning – terug te verdienen, zelfs niet gedeeltelijk’, vervolgt Mallants. ‘De kostprijs wordt gedragen door de SHM, de “winst” is voor de huurder. Dit zonder een verhoging in de huurprijs.’

Vandaar dat VVH volgens Mallants begin 2016 al het ‘split-incentive’- model lanceerde om investeringen in zonnepanelen – maar ook andere energiebesparende maatregelen – mogelijk te maken. Concreet wordt de investering in dit model betaald door een deel van de bespaarde energiekosten. Hierdoor is de operatie niet verlieslatend voor de SHM. Wat overblijft is winst voor de huurder. ‘We hebben dat het “triple win”-systeem genoemd, omdat het winst is voor huurder, verhuurder en de hele samenleving in de vorm van duurzaamheid’, aldus Mallants.

In de zomer van 2016 inventariseerde VVH het potentieel. Minstens 20.000 woningen zouden op korte termijn uitgerust kunnen worden met zonnepanelen zonder al te veel moeite. ‘Korte termijn, dat is in dit geval binnen het jaar. Ze hadden er dus al kunnen liggen als het regelgevend kader was aangepast’, besluit Mallants.

Het is volgens de directeur verbazend dat de aanpassing van de regelgeving nog altijd niet klaar is. Een aanpassing aan de Vlaamse Wooncode is namelijk nodig om dit te kunnen doen. Die lijst bevat details over welke kosten kunnen doorberekend worden aan de huurder. En de doorrekening van investeringen in duurzame energie – in functie van de besparing op de energiefactuur – staat daar nog altijd niet in. 

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten