Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
PBL: vervroegd vervangen salderingsregeling leidt mogelijk tot minder zonnepanelen
(foto: Zon op je Huis)

PBL: vervroegd vervangen salderingsregeling leidt mogelijk tot minder zonnepanelen

Het vervroegd afschaffen van de salderingsregeling en deze vervangen door een terugleversubsidie leidt mogelijk tot een vertraagde uitrol van zonnepanelen. Dit stelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

In het regeerakkoord heeft het nieuwe kabinet de ambitie geformuleerd om al in 2020 een opvolger van de salderingsregeling in te voeren. Als alternatief wordt vanaf 2020 een terugleversubsidie ingevoerd. Branchevereniging Holland Solar liet direct weten in basis content te zijn dat de regering kiest voor een terugleversubsidie als opvolger van de salderingsregeling, maar wel 'lichtelijk verbaasd te zijn over de plotselinge aankondiging' en 'een slag om de arm te houden' in verband met de uitwerking van de regeling. Afgelopen zomer meldde minister Kamp nog dat er pas vanaf 2023 een opvolger van de salderingsregeling zou komen.

Het PBL heeft op verzoek van de Tweede Kamer (red. motie Klaver) een berekening gemaakt van de effecten van het nieuwe regeerakkoord op het terrein van klimaat en energie. Over het afschaffen van de salderingsregeling stelt het PBL: ‘Ook zijn er maatregelen die pas na 2020 ingevoerd worden, maar die wel hun schaduw vooruit werpen. Zo kan de hervorming van de salderingsregeling voor zon-pv al voor 2020 tot een lagere groei van de hoeveelheid zon-pv leiden.’

Over de mogelijke effecten van de maatregel stelt het PBL: ‘Door de hervorming van het stimuleringsbeleid is door het PBL verondersteld dat de toename van kleinschalige zon-pv circa 20 procent lager uitvalt dan in de Nationale Energieverkenning 2017 (red. NEV2017 die uitgaat van 6 gigawattpiek zon-pv in 2020). De tekst van het regeerakkoord lijkt ervan uit te gaan dat de vrijvallende middelen ook weer voor duurzaamheid, zoals klimaatbeleid, ingezet zullen worden, maar dat is niet de huidige fiscale praktijk. Als dit zo beoogd wordt, zal dit dus nader geregeld moeten worden. Zolang dat niet het geval is, leidt de modernisering van de salderingsregeling tot circa 4 Petajoule minder hernieuwbare elektriciteit, en tot een emissietoename van circa 0,4 megaton.

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2018

De Marktgids Zonne-energie 2018 kent 12 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY Vlaamse solar markt blijft tientallen procenten groeien ‘Nederland verwelkomt in 2018 meer dan 1 gigawattpiek...
Vacatures
Zelfstroom zoekt:

Marketing Data Scientist (Junior/Medior)

Zelfstroom zoekt een Marketing Data Scientist (Junior/Medior).
Fulltime • Den Bosch
E2-Energie zoekt:

Commerciële planontwikkelaar

E2-Energie zoekt een commerciële planontwikkelaar.
Fulltime • Duiven
Meld mij aan voor de Solar Magazine nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws! Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!