Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Energyra opent zonnepanelenfabriek in Zaandam
(foto: Energyra)

Energyra opent zonnepanelenfabriek in Zaandam

Het Nederlandse bedrijf Energyra start in het voorjaar van 2018 met het produceren van zonnepanelen in Zaandam. Met het binnenhalen van 20 miljoen euro financiering is de productiestart verzekerd.

De redactie van Solar Magazine berichtte in 2014 al over de start van Energyra. De oprichters lieten destijds weten zich te richten op een fabriek met capaciteit van 175 megawattpiek.

Inmiddels gaat de fabriek die jaarlijks 350.000 zonnepanelen - oftewel circa 100 megawattpiek aan zonnepanelen - gaat produceren er definitief komen. Het gaat zowel om mono- (red. Medusa geheten, 300 wattpiek per stuk) als poly- (red. Pandora geheten, 280 wattpiek per stuk) kristallijn siliciumzonnepanelen met achterzijdecontactcellen. Deze zogenaamde metal wrap through (MWT)-technologie die gebruikt wordt is van origine een uitvinding van Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN).

'De MWT PERC-zonnecellen worden door een Europese fabrikant vervaardigd en in Zaandam verwerkt tot zonnepanelen', vertelt Daniël Kuijk, chief marketing officer van Energyra. 'Het merendeel van de zonnepanelen die uit onze fabriek zullen rollen betreft mono-kristallijn siliciumzonnepanelen met een vermogen van ten minste 300 wattpiek. Momenteel wordt de eerste proefserie van dit type zonnepanelen geplaatst in een zonnepark in het Spaanse Sevilla. Daar zullen ze uitgebreid gemonitord worden. Een van de volgende stappen die wij willen zetten is namelijk de ontwikkeling van een zonnepaneel dat juist in de warme omstandigheden van Zuid-Europa excelleert.'

Nederland kent ook nog een andere die gebruikmaakt van de MWT-technologie, te weten Exasun. Dit Haagse bedrijf maakte eind vorig jaar bekend zijn jaarlijkse productiecapaciteit uit te breiden naar 50 megawattpiek.

Lees binnenkort een uitgebreid interview met het directieteam van Energyra in de september-editie van Solar Magazine.

Nu in Solar Magazine

September 2020

Harm Valk, voorzitter van de projectgroep NTA 8800: ‘Fantastisch als je zonder zonnepanelen aan BENG-eisen kunt voldoen’ Kans hagelschade zonnepanelen grootst op platte daken en kleinst bij zuidoost-oriëntatie: ‘We leggen...
Vacatures
Svea Solar B.V. zoekt:

Technical Product Manager

Fulltime (40 uur) - Binnen Parallelweg 10, Helmond
Zonnepanelen op het dak BV zoekt:

Verkoper / Adviseur Zonnepanelen - Regio Noordwest-Nederland

Fulltime (40 uur) - Barneveld, 3771 NR, Zwolleweg 9
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!