Solar Magazine - Energyra opent zonnepanelenfabriek in Zaandam
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Energyra opent zonnepanelenfabriek in Zaandam
(foto: Energyra)

Energyra opent zonnepanelenfabriek in Zaandam

Het Nederlandse bedrijf Energyra start in het voorjaar van 2018 met het produceren van zonnepanelen in Zaandam. Met het binnenhalen van 20 miljoen euro financiering is de productiestart verzekerd.

De redactie van Solar Magazine berichtte in 2014 al over de start van Energyra. De oprichters lieten destijds weten zich te richten op een fabriek met capaciteit van 175 megawattpiek.

Inmiddels gaat de fabriek die jaarlijks 350.000 zonnepanelen - oftewel circa 100 megawattpiek aan zonnepanelen - gaat produceren er definitief komen. Het gaat zowel om mono- (red. Medusa geheten, 300 wattpiek per stuk) als poly- (red. Pandora geheten, 280 wattpiek per stuk) kristallijn siliciumzonnepanelen met achterzijdecontactcellen. Deze zogenaamde metal wrap through (MWT)-technologie die gebruikt wordt is van origine een uitvinding van Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN).

'De MWT PERC-zonnecellen worden door een Europese fabrikant vervaardigd en in Zaandam verwerkt tot zonnepanelen', vertelt Daniël Kuijk, chief marketing officer van Energyra. 'Het merendeel van de zonnepanelen die uit onze fabriek zullen rollen betreft mono-kristallijn siliciumzonnepanelen met een vermogen van ten minste 300 wattpiek. Momenteel wordt de eerste proefserie van dit type zonnepanelen geplaatst in een zonnepark in het Spaanse Sevilla. Daar zullen ze uitgebreid gemonitord worden. Een van de volgende stappen die wij willen zetten is namelijk de ontwikkeling van een zonnepaneel dat juist in de warme omstandigheden van Zuid-Europa excelleert.'

Nederland kent ook nog een andere die gebruikmaakt van de MWT-technologie, te weten Exasun. Dit Haagse bedrijf maakte eind vorig jaar bekend zijn jaarlijkse productiecapaciteit uit te breiden naar 50 megawattpiek.

Lees binnenkort een uitgebreid interview met het directieteam van Energyra in de september-editie van Solar Magazine.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2022

De Marktgids Zonne-energie 2022 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Vol stroomnet en hoge prijzen zonnepanelen zorgen voor onzekerheid: Vlaanderen en Nederland willen stap maken naar...
Vacatures
kWh People zoekt:

Junior Projectleider Energie-coöperaties

Fulltime (40 uur) - Utrecht
Activum Finance / Activum Groen Lease zoekt:

Intern Accountmanager

Fulltime (40 uur) - Amsterdam
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!