logo
wvhj2023
(foto: SolarWorld)
(foto: SolarWorld)
11 mei 2017

SolarWorld start insolventieprocedure op

Zonnepanelenfabrikant SolarWorld heeft na uitvoerige evaluatie besloten dat door de 'voortdurende prijserosie op de pv-markt' er niet langer een positieve prognose is en is daarom een insolventieprocedure gestart.

De Raad van Bestuur heeft dit besluit vandaag genomen. SolarWorld is volgende de raad 'overbelast en verplicht om de insolventieprocedure op te starten'. Ook voor aan SolarWorld verwante bedrijven wordt mogelijkerwijs de insolventieprocedure opgestart, bijvoorbeeld voor de Amerikaanse pv-fabriek van het bedrijf. De insolventieaanvraag is ingediend bij de daartoe bevoegde rechtbank.

Eind maart verklaarde het bedrijf nog vanaf 2019 weer winstgevend te zullen zijn. Directeur Frank Asbeck stelde toen het volgende: '2017 is een transitiejaar. Door het hele bedrijf verwachten wij een toename van de afzet gedurende het kalenderjaar. De prijsdruk zal zich ook dit jaar voortzettend en wij verwachten in 2019 weer winstgevend te worden.

'SolarWorld heeft (red. zie ook het uitgebreide importheffingendossier van Solar Magazine) het gevecht geleid tegen de illegale dumping van Chinese zonnepanelen op de Europese markt en in de Verenigde Staten', aldus Asbeck woensdagavond (red. 10 mei 2017) bij de aankondiging van de faillissementsaanvraag in een brief aan zijn medewerkers. 'Dit is een bittere stap voor SolarWorld, het managementteam, het personeel en voor de Duitse solar industrie. De komende weken en maanden zullen de toekomst van de Europese solar industrie. We zullen er alles aan doen om zo veel mogelijk banen te behouden.'

Asbeck schrijft verder: 'Wij zijn erin geslaagd om in de afgelopen vijf jaar onze productiekosten drastisch te verminderen en onze zonnepanelen een hoger vermogen, betere efficiëntie en langere levensduur te bezorgen. De Europese en Amerikaanse anti-dumpingsmaatregelen worden echter voortdurend ondermijnd door Chinese bedrijven, hetzij door een verschuiving van de productie naar de Aziatische buurland of door omzeiling. Sinds midden vorig jaar zijn de prijzen van zonnecellen en -panelen drastisch gedaald. In plaats van een verwachte kalmering van de markt zijn de vooruitzichten nu verslechterd. Wij zien geen andere mogelijkheid dan de faillissementsprocedure op te starten.'

In december toonde Solar World zich nog content met de verlenging van de importheffingen op Chinese zonnepanelen. Dit nadat het in september al melding maakte van een nieuwe golf aan Chinese dumpingen die de Europese solar industrie in gevaar zou brengen.

(Update, oorspronkelijk bericht 10 mei, 18.30 uur)

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten