logo
wvhj2023
(foto: Rexel Nederland)
(foto: Rexel Nederland)
19 september 2016

McKinsey: ‘200 miljard extra investeren in duurzaam, in 2040 21 gigawattpiek zonnepanelen’

De komende 20 jaar moet 200 miljard euro extra geïnvesteerd worden in duurzame energie. Dit stelt onderzoeksbureau McKinsey in een nieuw rapport over de Nederlandse energiehuishouding.

‘De plannen zijn revolutionair; geen enkel ander ontwikkeld land heeft dit eerder gedaan’, aldus onderzoeker Occo Roelofsen. ‘We moeten 3 tot 4 keer minder uitstoten dan we nu doen. Om dat te bereiken, moeten alle sectoren van de samenleving worden aangepakt.’

In het scenario van McKinsey verbruikt Nederland in 2040 30 procent minder energie (red. bestaande uit warmte en stroom: 1.760 petajoule), terwijl de elektriciteitsvraag met 37 procent groeit tot 560 petajoule. Om het elektriciteitsnetwerk voor 80 procent op hernieuwbare energie te laten draaien, zou volgens McKinsey een mix van 33 gigawattpiek windmolens en 21 gigawattpiek zonnepanelen kunnen werken. Voor windmolens betekent dit 11.000 windmolens; bij windmolens op zee betekent dit een equivalent van 6 procent van de oppervlakte van de Noordzee, oftewel 3.500 vierkante kilometer. Voor zon-pv zou het gaan om 63 miljoen zonnepanelen, volgens de McKinsey-onderzoekers goed voor 120 vierkante kilometer en zo’n een derde van het huidige dakoppervlak.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten