Solar Magazine - BDA: ‘Groter gedeelte van zonnepaneelinstallateurs wel degelijk gecertificeerd’
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
BDA: ‘Groter gedeelte van zonnepaneelinstallateurs wel degelijk gecertificeerd’

BDA: ‘Groter gedeelte van zonnepaneelinstallateurs wel degelijk gecertificeerd’

Een groot gedeelte van de in Nederland actieve installateurs van zonnepanelen is wel degelijk gecertificeerd. Dit stelt Paul Verkaik, directeur van BDA Opleidingen.

Verkaik reageert op de berichtgeving in diverse media van afgelopen week over de hoeveelheid fouten bij de installatie van zonnepanelen.

‘De overheid heeft in samenwerking met de solar branche enkele jaren gelden een structuur neergezet voor het certificeren en opleiden van installateurs’, duidt Verkaik. ‘Dit heeft geresulteerd in een drietal competentieprofielen met bijbehorende trainingen en Cito-examens (proeven van bekwaamheid) voor de vakdisciplines Ontwerp – Bouwkundige montage – Elektrotechnische Installatie van zonnestroomsystemen. De gecertificeerde zoninstallateurs worden opgenomen in het landelijke kwaliteitsregister QbisNl.nl, eveneens een initiatief van de overheid. Er zijn inmiddels vele serieuze installateurs in het bezit zijn van deze certificaten.’

Afgelopen voorjaar werd zelfs de 300e BDA-cursist Ontwerp Zonnestroomsystemen in het zonnetje gezet, te weten projectleider Maurice van Gils van New Energy Systems.

De certificeringsstappen die installateurs kunnen doorlopen zijn:

Stap 1 – SEI-erkenning
Stichting Erkenning Installatiebedrijven (SEI) is opgericht door UNETO-VNI en omvat een erkenningsregeling voor een aantal vakgebieden waaronder sinds kort ook zonnestroom en zonnewarmte. Om een zogenaamde SEI-erkenning zonnestroom te verwerven moet een installateur beschikken over drie verschillende CITO-diploma’s:

  1. Ontwerp zonnestroomsystemen (theorie-examen)
  2. Installeren zonnestroomsystemen (praktijkexamen)
  3. Bouwkundige montage zonne-energiesystemen (praktijkexamen)

De af te leggen CITO-examens om de diploma’s te verwerven, kunnen logischerwijs voorbereid worden via een te volgen opleidingsprogramma. Deze worden aangeboden door BDA Dak- en Gevelopleidingen en Switch2Solar.

Stap 2 – Zonnekeur Installateur (optioneel)
Om de markt transparanter te maken voor de consument heeft Holland Solar begin 2013 een keurmerk geïntroduceerd voor installatiebedrijven die controleerbaar verstand van zaken hebben: de Zonnekeur Installateur. Om als onderneming het keurmerk aan te vragen moet het betreffende bedrijf beschikken over een SEI- of Sterkin-erkenning voor de vakdiscipline Zonnestroom.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2022

Verzekeraars massaal gestopt met vergoeden onzichtbare schade aan zonnepanelen Belangenorganisaties verdeeld over afbouw salderingsregeling zonnepanelen HERO: van toxisch pv-glas naar circulaire glas-polymeerfrontsheet voor zonnepanelen...
Vacatures
kWh People zoekt:

Solar Asset Manager

Fulltime (40 uur) - Midden Nederland
Zonnepark Services Nederland zoekt:

(jr.) Technical Asset Manager large scale solar

Fulltime (40 uur) - Utrecht, 3511BK
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!