Solar Magazine - Gemeente Haarlemmermeer voorziet openbare verlichting Halfweg van moderne snufjes
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Gemeente Haarlemmermeer voorziet openbare verlichting Halfweg van moderne snufjes
© Haarlemmermeer

Gemeente Haarlemmermeer voorziet openbare verlichting Halfweg van moderne snufjes

Gemeente Haarlemmermeer heeft de modernste snufjes toegepast in de openbare verlichting van Halfweg en andere dorpen in het noorden van de gemeente.

Wethouder Marjolein Steffens-van de Water maakt er kennis mee tijdens haar werkbezoek in een deel van Haarlemmermeer, in de Dubbele Buurt om precies te zijn. Geen woonbuurtje waar men direct moderne technieken op het gebied van de openbare verlichting verwacht. Maar van de 450 meetverdeelkasten in de gemeente zijn er maar 10 stuks die Patrick Wever, specialist bij het cluster Beheer en Onderhoud, 'slimme meetverdeelkasten' noemt. 2 daarvan staan dus in Halfweg.

Schakelen op lichtcellen
Aan de buitenkant is niets bijzonders te zien, maar het is met deze techniek mogelijk dat een storing in het netwerk van de openbare verlichting automatisch gemeld wordt via het Light Management System (LMS). De gemeente kan daardoor sneller in actie komen om het euvel te verhelpen.

Een andere slimmigheid van het systeem is dat het op lichtcellen schakelt en niet op de astronomische klok. Oftewel: het licht gaat aan als dat nodig is, namelijk omdat het donker is en niet omdat het er de tijd voor is. Met LMS, dat er al een tijdje is en voor heel de gemeente werkt, kan de inwoner tot in detail een melding over de openbare verlichting maken. Die melding komt automatisch terecht bij de onderhoudsaannemer of de  ambtenaar die erover gaat. Binnen het systeem zijn de melder, de gemeente en de aannemer volledig op de hoogte van elkaars doen en laten.

Van aluminium
Bijzonder aan de met led-lampen uitgeruste lichtmasten in Halfweg is dat deze van aluminium zijn. Veruit de meeste in de gemeente zijn van staal. Maar aluminium is goedkoper en eenvoudiger te plaatsen. En veiliger. Men kan immers ‘beter’ tegen aluminium aan botsen. Dat geeft meer mee dan onwrikbaar staal.  Als aan deze pluspunten een positief en eensluidend oordeel kan worden toegevoegd over de circulariteit van aluminium, zou aluminium wel eens definitief van staal kunnen winnen en nemen nieuwe Haarlemmermeerse wijken het voorbeeld in Halfweg over. Ook vooruitstrevend is dat inmiddels het leeuwendeel van de ondergrondse kabels 'eigen net' is. En dus niet meer van Liander. Dat is van belang bij kabelstoringen die Haarlemmermeer nu 150.000 euro per jaar kosten.

Deel dit bericht

Dit is een artikel van

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2022

De Marktgids Zonne-energie 2022 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Vol stroomnet en hoge prijzen zonnepanelen zorgen voor onzekerheid: Vlaanderen en Nederland willen stap maken naar...
Vacatures
Zon Advies Nederland zoekt:

Werkvoorbereider zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Industrieweg Oost 25, 6662 NE Elst (Gld)
Zon Advies Nederland zoekt:

Ervaren adviseur zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Industrieweg Oost 25, 6662 NE Elst (Gld)
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!