Solar Magazine - Universiteit Twente: dimmer led-verlichting kan slimme meter manipuleren
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Universiteit Twente: dimmer led-verlichting  kan slimme meter manipuleren
© Enexis

Universiteit Twente: dimmer led-verlichting kan slimme meter manipuleren

De Universiteit van Twente heeft een onderzoek uitgevoerd waarbij een woning zonder zonnepanelen volgens de slimme meter in de meterkast toch stroom teruglevert. De oorzaak? Een op afstand bediende dimmer.

In de testopstelling van de universiteit werd de op afstand bediende dimmer gebruikt om een huishoudelijk apparaat te bedienen. Afhankelijk van de stand van de dimmer, geeft de elektriciteitsmeter geen afwijkende waarde aan, een te groot verbruik of juist een negatief verbruik: honderden watts aan opgewekt vermogen, terwijl in werkelijkheid zo’n 20 watt wordt verbruikt.

Elektromagnetische compatibiliteit
Uit eerder onderzoek van de Universiteit Twente naar slimme meters bleek al dat deze afwijkingen kunnen vertonen: ze geven dan een te hoog of te laag verbruik aan. Nu blijkt dus dat ze zelfs kunnen aangeven dat er stroom wordt teruggeleverd in plaats van afgenomen. De onderzoekers van de Universiteit Twente hebben dit opmerkelijke effect tijdens de onlineconferentie over elektromagnetische compatibiliteit EMC Europe 2021 bekendgemaakt.

Snelle stroompulsen
De fouten die de onderzoekers nu gedetecteerd hebben, hebben volgens hen te maken met de snelle stroompulsen die ontstaan in de combinatie van de dimmer en het apparaat. Zoals veel apparaten en opladers heeft het een ‘schakelende voeding’: bij verschillende netspanningen geeft zo'n voeding het toch dezelfde uitgangsspanning, door snel te schakelen, waardoor het een niet-lineaire belasting is. De dimmer kan ingrijpen op verschillende momenten van de sinus-golfvorm van het net. Dit moment, de firing angle, bepaalt wat de meter aangeeft: een correcte waarde rond de 20 watt, een verbruik dat 20 keer hoger ligt, of een ‘energielevering’ van meer dan 400 watt.

Interferentie
Deze afwijkingen zijn het gevolg van elektromagnetische interferentie (EMI). Door schakelende voedingen en ook door led-verlichting en dimmers, is de belasting van het elektriciteitsnet veel complexer geworden. Een elektriciteitsmeter meet de stroom vaak via een spoeltje. Dit kan, zeker als het te eenvoudig en goedkoop is uitgevoerd, storingsgevoelig zijn. Hoewel veel van de nieuwste slimme meters voldoen aan de ‘immuniteitsnorm’ voor deze storingen, is de nu aangetoonde ‘stroomlevering’ ook gemeten bij een meter die in 2019 is geproduceerd. Aan de andere kant moeten ook de aangesloten apparaten voldoen aan de normen.

In een recente publicatie wijst Netbeheer Nederland daar volgens de onderzoekers ook nadrukkelijk op. De combinatie van apparaat en dimmer mag dan een uitzondering lijken, de onderzoekers zijn op het spoor gezet door een situatie waarin daadwerkelijk teruglevering optrad. Een dimmer mag dan niet bedoeld zijn om één apparaat alleen maar aan of uit te zetten, maar de situatie is denkbaar dat de afstandsbediening tegelijk als dimmer en schakelaar functioneert.

Netbeheer Nederland:  boots testopstelling niet zelf na

Netbeheer Nederland heeft  inmiddels een reactie gegeven op het onderzoek van de Universiteit Twente en roept consumenten op om de testopstelling van de universiteit niet na te bootsen, vanwege het gevaar dat kan ontstaan.

‘De netbeheerders kennen dit onderzoek en hebben de gebruikte testopstelling zelf nagebootst. Het gaat hier om een zeer specifieke opstelling, waarbij apparaten gecombineerd zijn op een manier waar ze uitdrukkelijk niet voor bedoeld zijn. Zo is een schakelaar/dimmer die bedoeld is voor dimbare verlichting, gecombineerd met audio/videoapparatuur. Hoewel het om nuttig onderzoek gaat, waarschuwen de netbeheerders consumenten ervoor dit niet zelf te gaan nabootsen. De proefopstelling geeft een forse bromtoon en dat is niet voor niets; deze ondeugdelijke combinatie van apparaten veroorzaakt een enorm stoorsignaal dat flinke schade kan toebrengen aan de apparatuur in een woning.’

Deel dit bericht

Dit is een artikel van

Nu in Solar Magazine

Mei 2023

Werkgroep NEN legt laatste hand aan nieuwe beoordelingsmethode brandveiligheid zonnepanelen: ‘EU moet zonnepanelen status van bouwproduct geven’ Holland Solar: ‘Geen enkel zonnepaneel is het waard om voor te sterven’...
Vacatures
Lens zoekt:

Project Controller

Fulltime (40 uur) - Amsterda, 1033NN, 75E
Lens zoekt:

Allround HR Officer

32-40 uur - Amsterda, 1033NN, 75E
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!