Solar Magazine - Gemeente Leiden en Uniper verlichten 80 meter hoge schoorsteen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Gemeente Leiden en Uniper verlichten 80 meter hoge schoorsteen
© Jaysi | Dreamstime.com

Gemeente Leiden en Uniper verlichten 80 meter hoge schoorsteen

De gemeente Leiden en Uniper gaan de 80 meter hoge schoorsteen van Uniper aan de Langegracht weer verlichten. Er zijn led-spots geplaatst op het dak van de Uniper-centrale.

Het plan is om op de schoorsteen in kleur te projecteren welke windkracht het is. Op de Langegrachtzijde van de schoorsteen van Uniper is straks een gekleurde tekst te zien. De geprojecteerde tekst verandert in kleur afhankelijk van de windkrachtsterkte. De toren wordt vanaf één kant verlicht om ‘lichtvervuiling’ te voorkomen.

Windmeter
De led-spots staan op het dak van de Uniper-centrale en reageren op de windkracht via een windmeter. De projectie is zichtbaar vanaf het centrum van de stad. Naar verwachting is het lichtkunstwerk vanaf eind juni 2021 te zien.

De projectie is zichtbaar vanaf het moment dat de straatverlichting ’s avonds aangaat tot 24.00 uur ‘s nachts. Om te voorkomen dat de schommelingen in windkracht zorgen voor een grote afwisseling in kleur, verandert de kleur (pas) na minimaal 15 minuten.

4 projectiespots
Vanaf de Langegrachtzijde van de toren wordt de schoorsteen verlicht met 4 projectiespots. Deze led-spots staan op het dak van de Uniper-centrale en reageren op de windkracht via een windmeter. Door gebruik te maken van led en de GOBO-projectietechniek is er geen strooilicht en kan de lichtstraal precies worden gericht, zodat lichtvervuiling (licht op plekken waar je het niet wil hebben) minimaal is. 

Er is ook rekening gehouden met de natuur. De quickscan flora en fauna die is uitgevoerd, gaf groen licht voor deze manier van verlichten. De definitieve kleuren van het licht worden bepaald tijdens de installatie. De kleur blauw wordt niet gebruikt, deze zou vleermuizen kunnen hinderen.

Deel dit bericht

Dit is een artikel van

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2022

De Marktgids Zonne-energie 2022 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Vol stroomnet en hoge prijzen zonnepanelen zorgen voor onzekerheid: Vlaanderen en Nederland willen stap maken naar...
Vacatures
Zon Advies Nederland zoekt:

Ervaren adviseur zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Industrieweg Oost 25, 6662 NE Elst (Gld)
kWh People zoekt:

Projectleider Data

Fulltime (40 uur) - Utrecht
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!