Solar Magazine - Minister Peeters: 90 miljoen euro voor ombouw wegverlichting naar led-verlichting
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Minister Peeters: 90 miljoen euro voor ombouw wegverlichting naar led-verlichting

Minister Peeters: 90 miljoen euro voor ombouw wegverlichting naar led-verlichting

Vlaams minister Lydia Peeters (Open Vld) van Mobiliteit en Openbare Werken maakt 90 miljoen euro vrij vanuit relancemiddelen voor ombouw van de wegverlichting naar led-verlichting.

Peeters geeft het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) de opdracht voor de ombouw van 75.000 lichtpunten in eigen beheer naar verlichtingspalen met led-verlichting langs 5.700 kilometer gewestwegen.

20 gigawattuur
Op deze manier bespaart Vlaanderen energie, namelijk minstens 20 gigawattuur per jaar en worden aanzienlijke bijdragen aan de doelstellingen van het Vlaamse Energie en Klimaatplan geleverd.

De Vlaamse regering maakt 4,3 miljard euro vrij voor haar relanceplan. Dat plan moet de Vlaamse welvaart en het welzijn van de Vlamingen helpen versterken na corona. Met deze relancemiddelen draagt minister Peeters wat betreft de gewestwegen bij aan de doelstelling uit het Vlaamse regeerakkoord om alle openbare verlichting ten laatste tegen 2030 om te bouwen naar led-verlichting. Dit maakt deel uit van 1 van de 4 grote werven van minister Peeters: Duurzaamheid.

Verledding
‘Door nu versneld 90 miljoen euro toe te wijzen aan de verledding van onze wegverlichting op gewestwegen in beheer van AWV, geef ik een boost aan onze Vlaamse economie. Bovendien heb ik bewust het bestek in 5 percelen verdeeld, zodat onze economische spelers de kans krijgen om de opdrachten binnen te halen. Het is onze ambitie om eind 2024 alle verlichting in het beheer van AWV langs gewestwegen om te bouwen’, zegt minister Peeters.

Daarnaast zorgt de versnelde ombouw ook voor een sprong vooruit in het halen van de Vlaamse klimaatdoelstelling. ‘We zullen jaarlijks tussen de 6.800 en 9.700 ton CO2-uitstoot besparen en realiseren zo een reductie van 7 à 10 procent van het totale energieverbruik van de Vlaamse overheid. Via deze aanbesteding realiseren we dus een economische én ecologische sprong vooruit met aandacht voor energie-efficiëntie, duurzaamheid en circulariteit van de materialen’, besluit minister Peeters.

Deel dit bericht

Dit is een artikel van

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2022

De Marktgids Zonne-energie 2022 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Vol stroomnet en hoge prijzen zonnepanelen zorgen voor onzekerheid: Vlaanderen en Nederland willen stap maken naar...
Vacatures
Activum Finance / Activum Groen Lease zoekt:

Intern Accountmanager

Fulltime (40 uur) - Amsterdam
SolarMinds zoekt:

Service monteur

Fulltime (40 uur) - Amsterdam
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!