Solar Magazine - Subsidie voor Wagenings led-tuinbouwproject
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Subsidie voor Wagenings led-tuinbouwproject
(foto: Philips Lighting)

Subsidie voor Wagenings led-tuinbouwproject

Het bestuur van het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen heeft groen licht gegeven voor financiering van 6 nieuwe projecten in land- en tuinbouw. Een van de projecten betreft led-verlichting.

In de call Groen II ‘Op weg naar een grensverleggende en toekomstgeoriënteerde systeemverandering in land- en tuinbouw’ staat onderzoek centraal dat systeemverandering in productie-ecosystemen bevordert. De 6 projecten, die vallen binnen de NWO-bijdrage aan de 2 topsectoren Agri&Food en Tuinbouw en Uitgangsmaterialen, gaan over weerbaarheid en herstel en over de inzet van slimme technologie.

In het project ‘LEDs make it resilient’ van professor Dicke van de universiteit in Wageningen wordt onderzoek gedaan naar led in de tuinbouw. ‘De productie van gewassen in kassen is verantwoordelijk voor 10 procent van de gasconsumptie in Nederland, vooral door het gebruik van natriumlampen. Led-verlichting is veel energiezuiniger en heeft nog 2 voordelen: lichtkleur en –sterkte zijn instelbaar en ontkoppeling is mogelijk tussen verlichting en verwarming. Daarmee kan lichtkwaliteit, net als temperatuur, precies gereguleerd worden. Zo biedt led-verlichting duurzame mogelijkheden voor sturing van de plantengroei, resistentie tegen plagen en verbetering van biologische bestrijding. Dit project onderzoekt welke combinaties van led-verlichting en temperatuur leiden tot duurzame teelt van tuinbouwgewassen onder glas’, aldus het onderzoeksplan.

Deel dit bericht

Dit is een artikel van

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
Zon Advies Nederland zoekt:

Vacature planner Zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Elst, 6662 NE, 25
kWh People zoekt:

Teamlead Electrical Solar Engineering

Fulltime (40 uur) - Leeuwarden
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!