Solar Magazine - Expertmeeting: ‘Meer led-verlichting op snelweg A2 op komst’
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Expertmeeting: ‘Meer led-verlichting op snelweg A2 op komst’
(foto: ANP)

Expertmeeting: ‘Meer led-verlichting op snelweg A2 op komst’

Tijdens de expermeeting over led-verlichting op snelwegen heeft Rijkswaterstaat laten weten dat er meer led-verlichting komt op de A2, dit naar aanleiding van de proef op het traject A2 Holendrecht-Maarssen.

‘Onderzocht is of het mogelijk is vanuit de middenberm voldoende licht, lichtniveau en gelijkmatigheid te krijgen op alle 6 rijstroken aan weerszijden van de weg’, schrijft Rijkswaterstaat. ‘Alle rijstroken hadden een goede lichtopbrengst. Op basis van de geslaagde proef is besloten om een groter traject te voorzien van led-verlichting.’

Naar verwachting wordt op het traject A2 Holendrecht-Maarssen circa 241.600 kilowattuur per jaar bespaard. Dit staat gelijk aan het jaarverbruik van 73 huishoudens. Bovendien is er een flinke besparing op onderhoud omdat led langer meegaat. Ook zorgt ledverlichting voor minder lichthinder en een beter zicht voor de weggebruiker door onder andere kleurherkenning en kleurcontrast. Naar verwachting wordt de investering in led binnen 7 jaar terugverdiend.

Tijdens de expertmeeting zijn de testresultaten en de kennis en ervaring die is opgedaan bij het project op de A2 gedeeld met een selecte groep collega’s, besluitvormers en vakgenoten uit de branche wegbeheer, snelwegverlichting en infrastructuur.

‘Met een hoge opkomst en positieve reacties van de deelnemers, kijken we terug op een succesvolle bijeenkomst, waarin veel kennis en inzicht over led-verlichting op snelwegen is gedeeld en uitgewisseld’, aldus Rijkswaterstaat.

Op de kennismarkt stonden de belangrijkste leveranciers van led-snelwegverlichting, waren presentaties van led-innovaties te zien en konden deelnemers hun ogen laten testen op verblindingsgevoeligheid door Tom van den Berg (NIN). Bij het ouder worden, neemt de verblindingsgevoeligheid in het oog toe, en is dus een factor om met een toenemende groep oudere weggebruikers rekening mee te houden.

Tijdens het programma is ook het dimmen van led-verlichting wegen aan de orde gekomen om meer energie te besparen. De techniek is er klaar voor, en ons oog ook, mits er rekening gehouden wordt met de mogelijkheden en beperkingen van het oog.

Deel dit bericht

Dit is een artikel van

Nu in Solar Magazine

September 2022

Verzekeraars massaal gestopt met vergoeden onzichtbare schade aan zonnepanelen Belangenorganisaties verdeeld over afbouw salderingsregeling zonnepanelen HERO: van toxisch pv-glas naar circulaire glas-polymeerfrontsheet voor zonnepanelen...
Vacatures
Zonnepanelen op het Dak BV zoekt:

PV Designer / Werkvoorbereider

Fulltime (40 uur) - Barneveld
kWh People zoekt:

Project Developer

Fulltime (40 uur) - Arnhem of Rotterdam
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!