logo
wvhj2023
© Enexis
© Enexis
12 juni 2024

Ruim 7.500 bedrijven in Nederland op wachtlijst voor terugleveren stroom

7.539 bedrijven en organisaties met een grootverbruikersaansluiting staan bij regionale netbeheerders op de wachtlijst voor het terugleveren van stroom. Zij hebben behoefte aan 3.664 megawatt transportcapaciteit.

Bovendien staan er een 9.396 grootverbruikers op de wachtlijst voor de afname van stroom en voor een transportvermogen van 5.116 megawatt. Dit alles blijkt uit de vernieuwde netcapaciteitskaart van Netbeheer Nederland*.

Ruimte bij 265 stations                         
Uit de nieuwste data over het stroomnet blijkt dat er op 265 stations van Enexis, Liander en Stedin nog ruimte is voor de teruglevering van stroom door grootverbruikers. Bij 307 stations, oftewel 54 procent, is sprake van netcongestie.

Netbeheerder

Geen plaats

Wel plaats

Enexis

117*

1

Liander

148

97

Stedin

42

165

Westland Infra

0

2

Totaal regionale netbeheerders

307

265

* waarvan 2 stations van Rendo en 4 stations van Coteq

Enexis koploper
Qua aantal aanvragen in de wachtrij is Enexis – netbeheerder in de provincies Drenthe, Groningen, Limburg, Noord-Brabant en Overijssel – de absolute koploper. De netbeheerder heeft 3.780 aanvragen op de wachtlijst voor de teruglevering van stroom, goed voor een vermogen van 2.117,3 megawatt.

Wat opvalt, is dat de wachtlijst van Enexis fors gekrompen is ten opzichte van de laatste update van afgelopen maand. Toen meldde de netbeheerder nog 5.745 wachtenden voor een terugleververmogen van 12.648,3 megawatt. Demissionair minister Jetten meldde deze week al dat de netbeheerders drukdoende waren met het opschonen van hun wachtlijsten.

Wachtrij (teruglevering)

Aantal*

Gevraagd vermogen*

Enexis

3.780

2.117,3 megawatt

Liander

3.336

1.285,4 megawatt

Stedin

439

126,9 megawatt

Meer detail
Met de nieuwe capaciteitskaart laten de regionale netbeheerders in meer detail dan ooit zien hoe het in elke provincie en elke gemeente staat met de congestie op het stroomnet.

Om aanvragers meer inzicht te bieden in de lokale situatie op het net, is de capaciteitskaart van Netbeheer Nederland doorontwikkeld. De capaciteitskaart geeft door middel van kleuren inzicht in de beschikbaarheid van transportcapaciteit en de congestiesituatie. Nieuw is dat de kaart per voedingsgebied aangeeft hoeveel transportcapaciteit aanwezig is, hoeveel er nodig is, wat het aantal unieke verzoeken in de wachtrij is en wat het totaal aangevraagd vermogen in de wachtrij is. Opvallend in de cijfers van 2023 is de terugloop in het aantal gerealiseerde grootverbruikersaansluitingen: van 4.267 in 2020 naar 2.929 aansluitingen in 2023. De oorzaak daarvan is de netcongestie, want er is steeds minder ruimte beschikbaar voor nieuwe aansluitingen.

Uitvoeringsakkoord
Tot en met 2026 lopen de jaarlijkse investeringen in de Nederlandse gas- en elektriciteitsnetten op tot ruim 8 miljard euro per jaar. 1 op de 3 straten moet open zodat er nieuwe elektriciteitskabels kunnen worden gelegd. Hiervoor werken netbeheerders, bouwbedrijven en installateurs intensief samen.

De verschillende stakeholders hebben deze week het uitvoeringsakkoord ondertekend voor het verzwaren van regionale laag- en middenspanningsnetten. In het akkoord staan werkafspraken over het planmatig en grootschalig werken aan het energiesysteem van de toekomst. Zo gaan partijen langjarige contracten voor een bepaald gebied met elkaar aan. Ook zijn er afspraken vastgelegd over het samen investeren in innovatieve technieken en processen, zoals de inzet van compacte aansluitmodules, stekkerbare middenspanning- en laagspanningsaansluitingen en de prefab meterkast. Het akkoord is ondertekend door Netbeheer Nederland, Bouwend Nederland en Techniek Nederland.

* De netbeheerders melden een wachtlijst van 9.396 wachtenden op de lijst voor afname van elektriciteit met een vermogen van 5.116 megawatt, en 7.539 wachtenden op de wachtlijst voor teruglevering van elektriciteit met een vermogen van 3.664 megawatt met peildatum 1 juni 2024. De cijfers in deze tabel zijn echter gebaseerd op de meer actuele, onder de capaciteitskaart liggende brondata.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten