logo
wvhj2023
© TenneT
© TenneT
24 april 2024

Kamervragen JA21 over vol stroomnet

Joost Eerdmans heeft in de Tweede Kamer vragen gesteld aan demissionair minister Jetten over het volle stroomnet. Het JA21-Kamerlid wil van hem exact inzicht krijgen in hoe groot de wachtlijst is en wie erop staan.

Eerdmans heeft Jetten namelijk gevraagd hoeveel woningbouwprojecten, bedrijven, zorginstellingen, ziekenhuizen, wind- en zonneparken, scholen, huishoudens, dorpshuizen, batterij-exploitanten, sportclubs en boerenbedrijven op dit moment niet of niet volledig aangesloten kunnen worden op het stroomnet.

Terugleveren
Daarnaast vraagt hij de demissionair minister om per provincie en per netbeheerder aan te geven hoeveel de gemiddelde wachttijd voor een aansluiting op het stroomnet bedraagt.

‘Kunt u aangeven hoe vaak het al is voorgekomen dat de wachttijd op het verstopte stroomnet is opgelopen tot 52 weken (of meer), uitgesplitst in kleinverbruikers (< 3x80 ampère), grootverbruikers (≥ 3x80 ampère) en directe aansluitingen op het hoogspanningsnetwerk?’, aldus Eerdmans. ‘Kunt u tevens aangeven wat de gemiddelde wachttijd op dit moment bedraagt voor een kleinverbruiker, grootverbruiker en direct aangesloten bedrijven?’ Hij vraagt Jetten daarbij ook aan te geven hoeveel huishoudens, bedrijven, windturbines, batterij- en opslagexploitanten en zonneparken en overige instellingen wachten om stroom terug te leveren aan het elektriciteitsnet.

Economische schade
Tot slot vraagt Eerdmans aan Jetten of hij de mening deelt dat het overvolle stroomnet belast wordt vanwege de te strikte klimaatafspraken. ‘Deelt u tevens de mening dat deze klimaatafspraken een onevenredige negatieve bijdrage leveren aan de Nederlandse energiezekerheid en economie? Zou u kunnen kwantificeren wat de economische schade bedraagt die vanwege netcongestie is veroorzaakt, voortvloeiend uit het feit dat bijvoorbeeld bedrijven en woningbouwprojecten niet (volledig) aangesloten konden/kunnen worden, en het daarmee samenhangende misgelopen economisch potentieel?’

Demissionair minister Jetten moet de Kamervragen beantwoorden voordat de gebruikelijke termijn van 3 weken is verstreken. Mocht die beantwoordingstermijn te kort zijn, dan kan hij een uitstelbericht sturen en de vragen binnen 6 weken beantwoorden.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten