logo
wvhj2023
hero-image
11 december 2014

TU Delft fabriceert hoogrendement kristallijn silicium achterzijdecontactzonnecel

TU Delft-promovendus Andrea Ingenito heeft een experimentele Interdigitated Back Contact (IBC) kristallijn siliciumzonnecel gepresenteerd. De zonnecel had heeft conversie-efficiëntie van 19,8 procent.

Er is voor het eerst gebruikgemaakt van een gemoduleerde oppervlaktetextuur om beter licht te vangen. Bij een IBC-zonnecel bevinden beide elektroden zich aan de achterzijde van de cel. Daardoor ontstaan er nieuwe mogelijkheden om de efficiëntie van de zonnecel te vergroten. Verlies als gevolg van schaduw dat bij een elektrode aan de voorkant optreedt kan niet plaatsvinden wanneer de elektrode aan de achterzijde wordt geplaatst. De gehele voorzijde van de zonnecel kan worden voorzien van geavanceerde technologie om licht te vangen, voor een maximale lichtabsorptie. Daar staat tegenover dat de achterzijde van een IBC-cel een complexe structuur heeft, wat uitdagingen met zich meebrengt met betrekking tot de zonnecel overgangen en elektroden.

Andrea Ingenito, een promovendus verbonden aan de sectie Photovoltaic Materials and Devices (PVMD van de Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica), heeft aangetoond dat om de lichtabsorptie door een absorber van kristallijn silicium maximaal te kunnen verbeteren de texturen op de voor- en achterzijde van elkaar moeten verschillen. Aan de voorzijde van de silicium wafers bracht hij door een maskerloze en metaalvrije techniek textuur op nanoschaal aan – zogenaamd ‘zwart silicium’ – om de inkoppeling van het licht te maximaliseren. Aan de achterzijde werden random piramides op micrometerschaal aangebracht die de verstrooiing van het licht bevorderen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten